<-- NIET ACTIEF -->

In Nederland zijn we gezegend met schoon drinkwater. Toch komt steeds vaker in het nieuws dat ons water medicijnresten, bestrijdingsmiddelen en microplastics bevat. Iets dat je liever niet opdrinkt. Kun je dit gerust drinken? Of is het verstandig om je water eerst te filteren? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

 
Je draait de kraan open, vult een glas en hebt binnen een paar seconden de beste dorstlesser die er is, toch? Steeds vaker komt in het nieuws dat ons drinkwater niet zo schoon is als we denken. Het schijnt ongewenste middelen te bevatten – van medicijnresten tot microplastics – en ook graaf- en booractiviteiten hebben effect op de kwaliteit. Hoe schoon is ons water nog?

Een zwembad leegdrinken

“Je moet bijna een zwembad in een teug leegdrinken, voordat je een kwart paracetamol binnenkrijgt”, vertelde Ans Versteegh, drinkwaterdeskundige bij het RIVM, in een artikel op oneworld.nl. Volgens Versteegh zijn de technieken om de kwaliteit van het oppervlaktewater te controleren de afgelopen jaren sterk verbeterd. Hierdoor kan er veel meer worden waargenomen, tot op de nanogram. “De waarneembare resten zijn door alle tussenfases van waterzuivering zo minimaal dat ze geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid”, aldus de waterdeskundige.

Moet ik mijn kraanwater filteren?

Niets moet en alles mag. In Nederland hebben we het geluk dat het water flink gezuiverd wordt voordat het bij ons uit de kraan komt. Daarom zijn de meningen verdeeld over het nut van een waterfilter. De één zegt dat ons water schoon genoeg is en daarom geen filter nodig heeft en de ander pleit voor filteren omdat het de smaak van het water zachter maakt.

Wat haalt een filter uit het water?

Een filter in een kan, in een waterflesje of een inbouwsysteem voor in de kraan, haalt stoffen uit het water. Door de meeste fabrikanten wordt beloofd dat er na het filteren minder kalk, chloor, koper, lood, kwik en cadmium in het water zit. Dit verschilt wel per filter.

De voordelen van thuis water filteren:

  • Water met een zachtere, betere smaak.
  • Verwijdering van ongewenste smaak- en geurstoffen (van chloor tot kwik).
  • Verbeteren mineraalgehalte van het water.
  • Geen bruine aanslag in theekopjes of de theepot.
  • Geen kalkaanslag in de waterkoker.

De nadelen van thuis water filteren:

  • Kosten van een waterfilter.
  • Weinig meerwaarde omdat het water in Nederland al schoon is.
  • Als je de filter niet (goed) schoonmaakt, ontstaan er bacteriën. Het water wordt dan juist ongezonder.
  • Kennis is vereist voordat je een filter koopt. Niet iedere waterfilter haalt hetzelfde uit het water.

Wil jij je water eens filteren? De waterkan van Brita is dan een handig apparaat voor in de keuken »