<-- NIET ACTIEF -->

De koelkast is misschien wel de gezondste keukenuitvinding ooit: het zorgt voor een constante koeling van ons verse eten, zodat het niet snel bederft. Er is een nadeel aan de koelkast: soms is het een opslagplaats van je boodschappen. Hoe deel je je koelkast op de juiste manier in?

 

Een opgeruimde koelkast zorgt er voor dat je minder eten hoeft weg te gooien (goed voor het milieu!) Maar het is ook gezonder, je eten zal minder snel bederven. Zo deel je je koelkast het best in:

De deur is de warmste plek

Omdat je de deur van de koelkast opent, is dit ook de warmste plek. Bewaar hier daarom producten die tegen een beetje warmte kunnen. Denk aan geopende flessen en pakken, koffiemelk en jam. Omdat de temperatuur in de deur niet constant is, is dit geen goede plek voor zuivel. De eierhouder in de deur is compleet overbodig. Eieren blijven namelijk het langste goed buiten de koelkast.

De groentelade

De naam zegt het al; in deze la hoort groente en fruit. Verse kruiden en voorverpakte groenten blijven ook lang goed in deze la. Een nadeel aan de groentelade is dat je de inhoud sneller over het hoofd ziet. Ben jij geen trouwe groente- en fruiteter? Overweeg dan je groente en fruit op ooghoogte te leggen. Het blijft misschien iets minder lang goed, maar je eet het ook eerder op. 

De onderste plank

De onderste plank is meestal de koudste plek van de koelkast. Daarom kun je hier goed (afgekoelde) kliekjes bewaren, rauw verpakt vlees en drinken dat je (extra) koel moet bewaren. 

Het middengedeelte

In het midden van de koelkast is de temperatuur gemiddeld. Dit maakt het tot een goede plek voor het bewaren van zuivel. Ook geopende potjes staan hier op hun plek.

De bovenste plank

Hier bewaar je kaas en boter, omdat het hier iets warmer is. Leg hier ook dingen die je van plan bent snel op te eten; op deze plek zie je kliekjes namelijk minder snel over het hoofd.

Meer koelkastlogica:

  • Gebruik doorzichtige bakjes voor kliekjes en schrijf hier meteen de datum op. Kruiden blijven in een zakje langer goed.
  • De ideale temperatuur voor een milieubewuste koelkast is rond de vier graden.
  • Heb je een hekel aan schoonmaken? Maak voor elke plank een passend koelkastmatje.
  • Vers gesneden salade blijft lang goed in een schaal met daarop een bevochtigde theedoek.
  • Stop kliekjes niet meteen in de diepvries, je houdt ze nog twee dagen in de koelkast goed.
  • Dit hoeft niet in de koelkast: bananen, paprika, citroen, aubergine, komkommer, knoflook, mango, meloen, uien, ananas, zoete aardappel.