<-- NIET ACTIEF -->

Eens in de zoveel maanden is het er weer tijd voor: een grote schoonmaak. Aan de slag met je gordijnen, oven en vieze keukenkastjes. Maar wat zijn de beste, goedkoopste en gezondste alternatieven voor schoonmaakmiddelen? We gingen op zoek en ontdekten de geheimen van soda, azijn en citroen. Effectief, maar zonder chemische toevoegingen en helemaal afbreekbaar.

Een aangekoekte pan wordt schoon met soda

Ga je schoonmaken, zorg dan voor een goede basis. In je basispakket met eco-schoonmaakmiddelen hoort op de eerste plaats soda. Deze alleskunner zorgt ervoor dat hardnekkig vuil loskomt en vet oplost. Soda werkt daarom ook goed als ontstopper. Laat in een emmer heet water een half pakje soda oplossen en giet dat in de gootsteen of je doucheputje. Even naspoelen en het water loopt weer weg. Ook aangebakken etensresten komen los met soda. Doe in een pan ongeveer vijf lepels soda en een laagje water. Breng het aan de kook en binnen de kortste keren is de pan weer schoon.

Doffe glazen helder met schoonmaakazijn

Zijn je glazen dof geworden? Zelfs als je blijft poetsen niet helder te krijgen? Een scheutje azijn helpt, het verwijdert kalk en laat drinkglazen weer stralen. Gebruik azijn bij het ramen wassen zonder strepen – gewoon een scheut azijn in je water. Zijn je ramen echt vies? Gebruik dan twee emmers water. In de één een scheut groene zeep, in de ander azijn. Was het raam eerst met zeep en zeem het na met azijnwater.

Vette oven? Citroen!

Voeg aan je arsenaal met schoonmaakmiddelen ook citroen toe. Vet komt los met een paar druppels citroensap. De vettige en bruine aanslag aan de binnenkant van je oven veeg je makkelijk weg met hete citroenstoom. Hoe ga je te werk? Zet een bakje met water en citroensap in de oven, laat dit koken en even borrelen. Zet dan de oven uit en laat de deur dicht. De hete stoom weekt het vuil los. Na een uur veeg je met een vochtig doekje de vette aanslag weg. Ook de magnetron wordt op deze manier vetvrij met citroenstoom. Leg daarvoor een halve citroen op een schaaltje, zet de magnetron een paar minuten aan totdat de citroen gaat stomen, haal het eruit en met een vochtig doekje poets je de vetspetters weg.

Goedkope allesreiniger voor de vloer

Vloeren kunnen niet wachten op de voorjaarsschoonmaak – die moeten elke week (of zelfs nog vaker). Groene zeep in combinatie met gekookt water en een beetje soda is een goed schoonmaakmiddel. Voeg het bij elkaar, klop de zeep en soda los, laat het mengsel afkoelen en giet het in een leeg flacon – een goede en goedkope allesreiniger.

Gezondheidstip: schone lucht

De beste, meest natuurlijk én goedkoopste schoonmaaktip is deze: zet je raam elke dag open. Frisse lucht is essentieel voor een goede gezondheid, maar in veel huizen wordt niet goed geventileerd. Vertrouw niet te veel op je afzuigkap, centraal afzuigsysteem of roosters. En je gordijnen? Die hoeven niet per se in de wasmachine, je kunt ze op een mooie lentedag ook lekker de hele dag buiten hangen. Geen huisstofmijt meer te bekennen.

Waarom alternatieve schoonmaakmiddelen gebruiken?

Alternatieve schoonmaakmiddelen bevatten minder of helemaal geen milieubelastende stoffen. Sowieso beter voor het milieu, maar soms ook veel beter voor je eigen gezonde huisklimaat. Veel schoonmaakmiddelen zijn namelijk overbodig omdat ze helemaal niet schoonmaken, maar alleen maar een lekkere geur verspreiden (denk aan toiletblokjes). Deze parfums kunnen mensen met astma of allergie irriteren.

Lees meer over dit onderwerp