Een kind dat opgroeit in openheid en vertrouwen, zal gelukkiger worden als volwassene. Maar hoe doe je dat? In gezondNU 1, een editie die helemaal gaat over gelukkig worden, vragen we het aan deskundigen Leo Bormans en Ad Bergsma. Hier lees je hun belangrijkste tips.

Wat maakt je een gelukkig mens?, vroegen we aan geluksambassadeur Leo Bormans in gezondNU. “Openheid en vertrouwen”, aldus Bormans. Die twee zorgen ervoor dat je geen angstig mens wordt. “Angst is gevaarlijk. Het maakt dat je alles afsluit, beveiligt en niet meer voor anderen openstaat.” De beste cadeaus aan je kind,  zijn daarom openheid en vertrouwen. Maar hoe doe je dat? We vragen het aan deskundigen Leo Bormans en Ad Bergsma.

1.Hoe groot is je eigen vertrouwen in de medemens?

Het is soms lastig je kind los te laten, in een wereld die zo vol lijkt te zijn van bedreigingen. Toch kun je anderen best vertrouwen, stelt deskundige Leo Bormans. “Alleen al aan de kust raken in de zomermaanden honderden kinderen hun ouders kwijt. Het merendeel keert ongedeerd terug thuis dankzij de hulp van een vreemde. Deze kinderen zijn niet ontvoerd, meegenomen of verkracht. Dus we mogen elkaar best vertrouwen.”

2. Zorg voor openheid

Het mooiste wat je daarom aan je kinderen kan meegeven, is openheid. Gelukkig gebeurt dat in veel gezinnen ook. Bormans: “Ik denk dat die openheid verklaart waarom Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen ter wereld zijn”

3. Streef niet naar het beste

Een burnout komt steeds vaker op jonge leeftijd voor. Er waren bijvoorbeeld nog nooit zoveel studenten, allemaal twintigers, met een burnout . Officiële ‘studentenburnout-cijfers’ ontbreken nog in Nederland. Maar het geeft je te denken. Is er reden tot bezorgdheid?

Psycholoog Ad Bergsma: “Volwassenen kijken minder zorgeloos naar de toekomst. Wat ik hoor en zie, is dat ouders een ongelooflijke druk bij kinderen neerleggen om excellent te zijn. In mijn hardloopclubje zit een leraar die blij is dat hij geen havo/vwo-brugklas heeft. Want dan moet hij een aantal ouders aan het eind van het jaar ‘teleurstellen’ omdat hun kind naar de havo moet. Zelfs in de kleuterklas komt dat vwo-niveau al ter sprake, terwijl een kleuter nog tot ontwikkeling moet komen.”

4. Geef genoeg complimenten

Het streven naar excellentie voor onze kinderen, komt voort uit onzekerheid, denkt Bergsma. “Vroeger werkte je levenslang voor dezelfde baas. Je startte als leerling, deed ervaring op, en uiteindelijk droeg jij als vakman jouw kennis over aan een nieuwe generatie. Er was zekerheid. Nu moet je initiatief tonen, je gedrevenheid laten zien en opvallen in de massa. Er wordt een steeds groter beroep gedaan op ons mentale kapitaal en onze levensvaardigheden, terwijl je daar thuis en op school niet altijd genoeg van mee krijgt.”

Kinderen moeten niet alleen streven naar beter en meer, maar ook vertrouwen krijgen in wat ze kunnen. “Geef kinderen complimenten en maak ze bewust van hun eigen kwaliteit.”

Delen