<-- NIET ACTIEF -->

Over wellness en sauna bestaan veel vragen, fabels en misverstanden. Is die warmte slecht voor je hart? (Nee!) Moet je naakt in een sauna? (Nee!). Lees hier de antwoorden op de zeven meest gestelde vragen over een dagje sauna.

Hoeveel vocht verlies je in de sauna?

Door de warmte in de sauna ga je flink zweten. Je verliest 20 tot 40 gram zweet per minuut. Dit is in totaal ongeveer een halve tot anderhalve liter vocht. Dat merk je ook; je hoeft minder te plassen en je urine is meer geconcentreerd en donkerder van kleur. Om dit vochtverlies te compenseren, mag je flink veel thee en water drinken.

Is de koude stortdouche na een rondje sauna verplicht?

Nee. Na een sauna ben je niet verplicht om een ijskoude stortdouche te nemen. Afkoelen is wel belangrijk, maar dat lukt ook prima in het zwembad of door een rondje te lopen in de tuin. Het is wel essentieel dat je een dag wellness ‘koel’ eindigt; zo sluit je je dag op de juiste manier af. En de echte die-hards mogen heus onder die stortdouche!

Is de sauna belastend voor je hart en bloedvaten?

Je hart en bloedvaten reageren sterk op de warmte in een sauna; een sauna stimuleert de doorbloeding om die reden op een postieve manier. Zo versnelt je hartslag met zo’n vijftig procent. Dit versterkt allerlei gezonde lichaamsprocessen, zoals een betere ontgifting en een goede bloedtoevoer naar de huid. Een rondje sauna wordt daarom ook wel ‘passief’ sporten genoemd.

Helpt een dagje wellness tegen pijn?

Spierpijn, rugpijn en pijn door reuma; warmte is een bekende pijnverlichter. Dat is niet zonder reden. Door de verbeterde doorbloeding wordt melkzuur in de spieren sneller afgevoerd. Door de warmte zul je minder snel verkrampen en kun je beter ontspannen. En de warmte opent niet alleen je poriën, ook je geest; zelfs stress zweet je er makkelijker uit.

Waarom ben je eigenlijk naakt in een sauna?

Dat je naakt in een sauna bent, is vooral omdat dit de gewoonte is in de landen waar veel mensen van oudsher naar sauna’s en badhuizen gaan. In Finland, Turkije en Hongarije: naakt in de sauna is de norm. In Nederland zijn we niet opgevoed in deze  traditie en is naakt helaas vaak een drempel om naar een resort te gaan. Om die reden zijn in bijna alle wellnessresorts speciale dagen waar je gewoon je badkleding kunt dragen. En soms is de stap na zo’n dag naar een ‘naaktdag’ kleiner.

Val ik af na de dagje sauna?

De toename van de hartslag zorgt voor een betere vetverbranding. Maar … het meeste gewichtsverlies van de sauna komt op rekening van vochtverlies. En dit wordt door je lichaam snel weer aangevuld waardoor je snel weer op hetzelfde gewicht zit.

Hoe bloot ben je tijdens zo’n dag wellness?

Amper eigenlijk. Het grootste misverstand van een dag wellness is dat je de hele tijd naakt bent. Het tegendeel is waar; het grootste deel van de dag breng je door in je badjas. Alleen als je echt de sauna ingaat, ben je even naakt. De rest van de dag loopt je gewoon in je badjas.