<-- NIET ACTIEF -->

Op de camping, liggend aan het strand, met een boek op schoot en zonnebril in het haar zeggen we steevast tegen onszelf dat we dit jaar wél dat fijne vakantiegevoel vasthouden. Maar als we thuis zijn en het ‘gewone leven’ weer oppakken, blijkt dat niet zo eenvoudig. Wij geven je tips om in de vakantiemodus te blijven en niet in je oude patroon terug te vallen.

Een pauze op je werk is nou eenmaal anders dan lunchen met uitzicht op de Caribische zee. Net zoals de reis naar een onbekende bestemming spannender is dan die naar je werk of school. Zelfs het ontbijt, het uitzicht en het water uit de kraan zijn meestal anders op vakantie. Dit ‘nieuwe’ gevoel van de normaalste dingen in het leven en het ontbreken van een to-do-list zorgen voor dat vakantiegevoel. En wanneer je verder van huis bent, is het nou eenmaal makkelijker om de dingen thuis los te laten. Wat je (even) niet ziet, is er ook niet.

Maar hoe blijf je in deze zorgeloze vakantiemodus, zelfs als je al weken terug bent? Deze tips helpen je daarbij.

Trek je niets aan van de dagen van de week

Er bestaan geen blue-fridays en een borrel op maandag komt bijna niet voor. Waarom zou je je iets aantrekken van het imago van de dagen van de week? Trek daarom die fles champagne open op maandag, ga naar de bioscoop op woensdagmiddag en duik eens vroeg in bed op zaterdagavond. Zo wordt je week een stuk minder voorspelbaar.

Doe elke dag iets aardigs

Op de camping maak je gezellig een praatje en leen je jouw tafeltje uit aan twee backpackers en in de bergen begroet je elke wandelaar die je tegenkomt. En thuis? Dan doen we de oogkleppen weer op, terwijl dat niet nodig is. Doe elke dag iets aardigs, van iemand een compliment geven tot naar een onbekende glimlachen of een praatje maken met iemand die je tegenkomt tijdens een boswandeling.

Doe dat wat je op vakantie ook doet

Wat zoek jij op als je met vakantie gaat? Zijn het de steden met hun prachtige panden en gezellige winkels? De restaurantjes? Het strand? De natuur? Thuis kun je dit doorzetten tijdens je vrije dagen en avonden. Een soort minivakantie.

Laat de tijd los

Op de computer zie je de tijd, op je horloge, op je mobiel en zelfs op de klok in de woonkamer. We worden omringd door deadlines, dienstregelingen, kookwekkers en een schreeuwende agenda. Hierdoor is het lastig om in het moment te leven. Wel kun je (langzaam) afkicken van constant naar de klok kijken. Zet in het weekend eens alle klokken uit en doe dingen op je eigen tempo. Is het weekend voorbij? Richt je dan op de dingen die je moet doen, in plaats van de tijd die je hier voor hebt.

Schaf op vakantie iets aan

Door het dragen van op vakantie gekochte kleding, het gebruiken van de melkopschuimer uit Italië of het zien van dat Amerikaanse tijdschrift, ga je weer terug naar die plek en dat moment. Je hoeft niet per se iets te kopen: je kunt ook een mooie steen of een flesje met zand meenemen, een mooie foto laten afdrukken of muziek verzamelen die je hoort tijdens je vakantie. Zo simpel kan het zijn!

Durf niets te doen

Ontspannen is op vakantie eenvoudiger. Niets doen voor de tent, uren lummelen op het strand of de hele ochtend genieten van het uitzicht. Probeer thuis ook vaker even helemaal niets te doen. Begin met vijf minuten en bouw het langzaam op. En voel je vooral niet schuldig als je even niet productief bent.

Minimaliseer

Een vakantiehuisje heeft alleen dat wat je nodig hebt en ga je met de tent op vakantie dan weet je als geen ander dat je keuzes moet maken. Maak dus van je huis een vakantiehuis. Ruim de kasten op en maak de kringloop blij.

Ontdek nieuwe plekjes

Op vakantie doe je elke dag nieuwe indrukken op. Thuis lijkt dat lastiger, maar het kan zeker. In elke stad en in elk natuurgebied is van alles te ontdekken. Het is een kwestie van de tijd nemen en bewust je omgeving te scannen. Dus pak de fiets, trein of auto en ga op ontdekkingsreis. Maak bijvoorbeeld een van deze mooie wandelingen in Nederland.

Zet het internet uit

Ja, ook op je mobiel. Natuurlijk heb je ook internet in het buitenland en in ieder geval wifi op je slaapplek. Maar toch, je gaat niet op reis om de hele dag naar je telefoon te staren. En dat voelt heerlijk bevrijdend. Dat kan thuis ook, dus trek de stekker uit de router en schakel het internet op je telefoon uit. Je bepaalt zelf voor hoe lang je dit doet: een paar weken, of bijvoorbeeld alleen overdag.

Zet een kruis in je agenda

Om op de vorige tip voort te borduren: pak je agenda erbij – zéker als je het druk, druk, druk hebt – en zet een paar kruisen. Bepaal voor jezelf of je bij elke dag een kruis zet voor een paar uur, of één groot kruis per week. Die uren zijn helemaal voor jou; om te ontspannen, op te laden en te doen waar jij zin in hebt.

Doe het onverwachte

Door iets onverwachts te doen, wordt een dag minder gewoon. Hierdoor lijkt het meer op vakantie. Neem een keer een andere route naar het station, bestel sushi voor de lunch of bel een vriend wakker. Zo wordt een duffe donderdag ineens speciaal, net als op vakantie.

Maak het simpel

Stress wordt onder andere veroorzaakt door het gevoel dat je van alles moet. Stel niet te veel eisen aan jezelf. Wil je  van alles veranderen of oppakken? Van gezonder eten, meer sporten, liever zijn, je huis verkopen tot vrijwilligerswerk doen en een opleiding volgen? Zet het allemaal op papier en kies dan één of twee dingen uit die je nu gaat oppakken. En dan ook echt, zodat je die vervolgens kunt doorstrepen. Minder stress = meer vakantiegevoel.

Gebruik je zintuigen

Wil je net zo ontspannen in slaap vallen als op vakantie? (Oké, los van die keer dat je wordt wakker gehouden door luidruchtige jongeren, auto’s die over de nabij liggende weg sjezen en iemand die keihard snurkt in de tent naast je). Gebruik in de avond je zintuigen. Bedenk met je ogen dicht bijf dingen die zich in jouw slaapkamer bevinden en zie ze voor je. Je kunt ook bedenken dat je in een tent of hotel slaapt en dan vijf dingen kiezen. Daarna benoem je in gedachten vijf dingen die je hoort en vijf dingen die je voelt (zoals je oor op het kussen). Vervolgens ga je aftellen. Nu noem je vier dingen die je ziet, hoort en voelt. Dan drie dingen, twee dingen … Letterlijk en figuurlijk werkt dit slaapverwekkend.

Plan slim en doe meer

Stress wordt onder andere veroorzaakt door het gevoel dat je geen overzicht hebt. Een onduidelijke to-do list en een slordige agenda kunnen de oorzaak zijn. Stel jezelf elke dag vijf doelen die je echt af wilt hebben. Werk 25 minuten aan één stuk keihard. Las daarna een pauze in en doe iets waar je zin in hebt. Van een dansje of kleine wandeling tot een kopje koffie met een vriendin. Daarna ga je weer 25 minuten vol aan de slag.

Schakel de televisie uit

Op vakantie zijn is gezellig, mede omdat je niet dineert achter de televisie. Laat thuis de televisie ook wat vaker uit en ga een spelletje doen, een stuk fietsen (je komt behoorlijk ver in de twee uur die je normaal voor de buis hangt) of als vrijwilliger aan de slag. En waarom zou je niet doorgaan met je tafeltennisfanatisme? Dat is echt niet alleen geschikt voor op de camping.