<-- NIET ACTIEF -->

Geen stuk fruit is veilig voor vervelende fruitvliegjes. Ze brengen de zomer graag door in je keuken. Wist je dat deze vliegjes ook op frisdrank, zuiveldrankjes en koffie afkomen? De grote vraag is natuurlijk: hoe houd je fruitvliegjes uit je buurt? Wij geven de beste tips.

Dat fruitvliegjes vooral in de zomer bij de fruitschaal te vinden zijn, is niet toevallig. In de zomer overleven ze gemakkelijker dan in de winter en bij warme temperaturen planten ze zich razendsnel voort. Fruitvliegjes zijn dol op fruitsuiker, en in de zomer wordt fruit snel rijp. Vaak wordt gedacht dat vliegeneitjes op het fruit zitten. Dit is (gelukkig) niet zo. Fruitvliegen komen van buiten naar binnen, zodra ze iets ‘lekkers’ ruiken. De vliegjes voeden zich met plantaardige voeding en drankjes. Het is een fabel dat ze alleen op fruit afkomen.

Overrijp, beschimmeld en kunstmest

Rot, beschimmeld of overrijp. Het maakt het nog aantrekkelijker voor de fruitvlieg. Onze belangrijkste tip is dan ook: gooi weg (of leg in de koelkast!) wat de fruitvliegjes aantrekt. Alleen dan zul je ze niet meer tegenkomen in je huis.

Let vooral op:
– Overrijp, rot en beschimmeld fruit
– Rot en beschimmelde groenten
– Wijn- of bierrestjes in een opgedroogd glas
– Gemorst vruchtensap
– Planten waarvan de blaadjes dor of rot zijn en verwelkte bloemen
– Tuinaarde en potgrond met kunstmest of plantenvoeding
– Bedorven voedsel in de vuilnisbak
– Koffieresten, gebruikte koffiepads en theezakjes

7 tips tegen fruitvliegjes

1. Was je fruit grondig

Fruit kun je het beste grondig wassen onder stromend water voordat je het op de fruitschaal legt. Belangrijk: laat fruit niet langer dan twee dagen liggen. Geen tijd? Bewaar groente en fruit dan in een afgesloten bak of in de koelkast. Spoel bier- en wijnflessen goed af en zorg dat de vuilnisbak goed sluit en op tijd wordt geleegd. In de zomer kun je etenswaren beter meteen buiten in de container gooien dan binnen in de prullenbak

2. Een laagje rode wijn

Fruitvliegjes zijn dol op alcohol. Daar kun je handig gebruik van maken door de vliegjes te lokken. Zet ergens een bijna lege wijnfles met een klein bodempje rode wijn en de fruitschaal wordt met rust gelaten.

3. Afwasmiddel met azijn

Als je last hebt van een fruitvliegjesplaag, zet dan een bakje azijn neer en voeg er een druppel vloeibare zeep aan toe. De fruitvliegjes zullen daardoor snel verdrinken. Ook kun je wat azijn in het putje van je wasbak en in het afvoerputje gieten. Omdat daar meestal water in staat, is het een ideale voedingsbron voor fruitvliegjes.

4. Sinaasappel met kruidnagel

Wat ook schijnt te werken én lekker ruikt: sinaasappel met kruidnagel. Snijd een sinaasappel doormidden en steek er wat kruidnagels in.

5. Frisse lucht

Frisse lucht doet altijd wonderen. Een warme ruimte is een ideaal leefklimaat voor de fruitvlieg. Zorg daarom voor genoeg frisse lucht. Houd de keuken goed schoon en blijf regelmatig stofzuigen.

6. Fruitvliegjesval maken

Net als voor wespen en muggen, kun je ook een val maken voor de fruitvlieg. Neem een klein, plastic bakje met dekseltje, doe er een laagje honing in (of iets anders zoets), prik een gaatje in de deksel en klaar! Je kunt ook een schaaltje afdekken met folie en daar een gaatje in prikken.

7. Pantykous met mottenbal

Geen zin in fruitvliegjes in je prullenbak? Vul dan een pantykousje met een mottenbal en hang het aan de bovenrand aan de binnenkant van je prullenbak. Weg fruitvliegjes!