<-- NIET ACTIEF -->

Niet naar de wc kunnen op vakantie zit vaak tussen de oren. We zijn uit ons ritme tijdens de vakantie en zo’n vreemde wc met buren die je kunnen horen, voelt ongemakkelijk. Maar niet kunnen poepen is nog vervelender. Dan zie je dat mensen speciale dingen gaan eten om maar de wc te kunnen. Of zelfs aan de laxeermiddelen gaan. Dat is niet de manier. Maar wat dan wel?

Vaak gaat het al verkeerd tijdens de reis naar de vakantiebestemming. Mensen zijn uren onder weg en gaan uit pure verveling, veel meer dan normaal, eten. En ze drinken minder ‘want dan moet ik zo veel plassen’.

Dat is vragen om verstopping. Sober eten, alleen boterhammetjes en fruit meenemen, is een veel beter vertrekpunt. Daarnaast: neem liters water mee en drink er goed van. Dat je ondertussen regelmatig een plaspauze houdt, is alleen maar goed. Beweging helpt de stoelgang. Maak een wandeling of speel tikkertje met de kinderen. Maar ren zeker niet naar het eerst de beste restaurant om je vol te stouwen.

Matigen en drinken

Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming is het de kunst om de aandrang snel op te wekken (des te sneller ben je ook van de ‘genante’ wc af). En dat doe je niet door veel of feestelijk te eten, maar door te matigen en veel te drinken. Pas als er gepoept is, kun je je op een feestmaal storten. Als de boel eenmaal op gang is, is het meestal gedaan met verstopping.

Voorkomen dat je darmen problemen opleveren tijdens een ver-weg-vakantie? Neem dan een preparaat mee dat de darmflora ondersteunt, zowel bij verstopping als diarree.

Tot slot: wie diarree heeft, moet ‘gewoon’ eten. Dus niet op appelsap-beschuit-rantsoen gaan; het lichaam heeft voedingsstoffen en calorieën hard nodig.