Naast het voorschrijven van medicatie wordt vaak gekozen voor een behandeling bij een psycholoog. Daarnaast kan je zelf voorzorgsmaatregelingen nemen om de kans op een volgende manische of depressieve periode te verlagen.
Zelf doen bij een manisch depressieve stoornis
Het is belangrijk een goed dag-nachtritme te hebben. Voldoende slapen, op dezelfde tijden naar bed gaan en opstaan zijn belangrijk. Daarnaast is beweging goed. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je je fitter en vitaler voelt.
Probeer zoveel mogelijk stress uit de weg te gaan. Een stressvolle verandering of gebeurtenis in de leefsituatie kan een manische of depressieve periode uitlokken.
Drank- en drugs zijn af te raden, zeker psychedelische middelen. Dit beïnvloedt de hersenen dat het een psychose of periode kan uitlokken.
Behandelingen
Na de diagnose volgt een behandelplan. Hierin wordt opgenomen welke medicatie voorgeschreven wordt en welke therapieën het meest passend zijn bij de manisch depressieve stoornis. Er wordt ook gekeken naar de noodzaak van het eventueel behandelen van trauma’s of andere psychische problemen die het risico op een volgende manische of depressieve periode zouden kunnen vergroten. Enkele therapieën kunnen zijn:
Psycho-educatie
Kennis opdoen van de manische depressie in het algemeen, er beter mee leren omgaan en het leren herkennen van symptomen om het risico op een manische of depressieve perioden te verlagen.
Cognitieve therapie
Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het tijdige herkennen van een manische of depressieve periode. Ook wordt geleerd dat stemming, gedachten en gedrag onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
ACT
Acceptance and Commitment, oftewel ACT, is een gedragstherapie die helpt om negatieve gevoelens te verminderen. Dit is een methode op tot acceptatie te komen.
IPSRT
IPSRT, is een behandeling waarvoor interpersoonlijke psychotherapie en sociaal ritme therapie zijn samengevoegd. Dit programma is gericht op depressies en het en het aanbrengen van dagstructuur.
Psychomotore therapie
Bij psychomotore therapie, ook wel PMT genoemd, wordt gewerkt aan een lichaamsbewustzijn en het duidelijk leren herkennen van de signalen die het lichaam om zo beter naar eigen grenzen te kunnen luisteren.
Medicatie
Per situatie wordt gekeken naar de ernst. Bij depressieve perioden kan een antidepressivum worden gebruikt. Bij hevige stemmingswisselingen kan het medicijn lithium worden voorgeschreven om deze stemmingswisselingen (deels) te kunnen stabiliseren. Het type medicijn, de hoeveelheid en de werking daarvan verschilt per situatie en persoon. Medicatie dient te allen tijde door een psychiater en/of huisarts voorgeschreven te worden.