<-- NIET ACTIEF -->

Kraaienpootjes en fronsrimpels geven ons gezicht karakter en horen bij ouder worden, maar toch zijn we ze liever kwijt dan rijk. Daarom smeren we met zonnebrand, roken we niet en gebruiken we steeds vaker botox. Arts-onderzoeker Selma Mekic ontdekte wat je nog meer kunt doen om rimpels te voorkomen. Tip: meer vis, minder alcohol!

Kraaienpootjes voorkomen is helemaal niet zo moeilijk. Door iedere dag gezond te eten, houd je als vrouw een strakke huid. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder ruim 2.700 Rotterdamse 50-plussers, waar arts-onderzoeker Selma Mekic van de afdeling dermatologie bij betrokken was. De onderzoekers maakten gebruik van 3D-fotografie, waarbij het gelaat van de deelnemers werd gescand en het percentage van de rimpels werd vastgelegd. Ook moesten de deelnemers een maand bijhouden wat ze aten.

Gezond eten = minder rimpels

Heb je al rimpels? Die gaan door gezond eten niet meer weg. De ontwikkeling van nieuwe rimpels kun je wél een halt toeroepen, zo bleek uit het onderzoek. Opmerkelijk is dat het eten van gezonde voeding alleen effect heeft op de vrouwelijke huid. De vrouwelijke deelnemers die gezond aten, hadden een derde minder rimpels dan de vrouwen die dat niet doen. Bij mannen waren er geen verschillen te zien.

Hoe komt het dat voeding geen effect heeft op de mannenhuid?

Arts-onderzoeker Selma Mekic: “Dat weten we nog niet zo goed. Wat we wel weten is dat vrouwen over het algemeen gezonder eten dan mannen en daardoor makkelijker te onderzoeken zijn. Roken en alcohol drinken veroorzaakt bij vrouwen sneller nieuwe rimpels dan bij mannen. Dit zou kunnen komen doordat de mannenhuid wat dikker is en daardoor minder snel wordt aangetast door roken, alcohol en ongezond eten.”

Ontwikkelen rimpels bij vrouwen zich anders dan bij mannen?

“Ja. Uit eerder onderzoek blijkt dat mannen eerder rimpels krijgen, maar dat vrouwen op latere leeftijd mannen weer inhalen. Mannen hebben vaker fronsrimpels en vrouwen juist meer plooien op de bovenlip. Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat mannen meer beharing hebben op de bovenlip waardoor de huid steviger blijft.”

Wat doet gezonde voeding voor je huid?

“In groente en fruit zitten allerlei vitamines en andere voedingsstoffen die de huid beschermen tegen schadelijke invloeden zoals bijvoorbeeld UV-licht. Suikers en verzadigde vetten kunnen de normale celprocessen juist verstoren en daardoor schade aanrichten aan de huid. Vrouwen die er langer jong willen blijven uitzien, doen er dus goed aan om gezond te eten. Vergeet niet dat je de huid blijft beschermen tegen de zon, want ook dat blijft belangrijk. Smeren dus, zelfs in de winter. En het is natuurlijk belangrijk om niet te roken.”

Wat is het perfecte dieet voor minder rimpels?

“Vrouwen die veel groenten en fruit eten krijgen beduidend minder rimpels. Een mediterraan eetpatroon blijkt het beste om rimpels te voorkomen. Dus veel vette vis, groenten en fruit en weinig suiker en verzadigde vetten. Een glas wijn kun je beter helemaal laten staan. We hebben bij vrouwen ontdekt dat de rimpels niet minder werden als je gezond eet en toch elke dag een glas wijn drinkt. We denken dat het effect van gezonde voeding teniet wordt gedaan door de dagelijkse alcoholinname, wat helaas nog schadelijker lijkt voor de huid als het gaat op rimpelvorming. Alcohol is een toxische stof die uiteindelijk een onherstelbare schade in de huid aanricht, waarbij bepaalde cellen op een gegeven moment doodgaan. Dan krijg je rimpels.”

Wist je dat je met gezichtsyoga ook rimpels kunt voorkomen? Hier lees je er alles over.