<-- NIET ACTIEF -->

Dementie werd voor het eerst beschreven in 1906, maar tegenwoordig wordt er regelmatig iemand gediagnosticeerd. Alzheimer is de meest bekende vorm, maar wist je dat Lewy body dementie ook regelmatig voorkomt? We zetten 3 belangrijke vragen op een rij.

Wat is Lewy body dementie?

Het is één van de vormen van dementie. Waar we de ziekte van Alzheimer allemaal kennen, is Lewy body dementie eentje die nog zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen. Toch heeft zo’n tien tot vijftien procent van de mensen met dementie deze vorm; het is na de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie de meest voorkomende vorm bij mensen ouder dan 65 jaar. Maar wat is Lewy body dementie? Bij iemand met deze vorm bevinden zich zogenaamde Lewy bodies in de zenuwcellen van de hersenen. Dit zijn speciale eiwitafzettingen. Onderzoekers denken dat deze eiwitafzettingen ontstaan als een hersencel gevaar loopt, bijvoorbeeld omdat er een giftige stof aanwezig is. Deze ophopingen verstoren de signaaloverdracht tussen de hersenen, waardoor diverse problemen ontstaan. Er kan nog niet worden voorspeld wie de ziekte krijge en wie niet, aldus onderzoek.

Wat zijn de symptomen?

In eerste instantie is het moeilijk om Lewy body dementie te herkennen. De symptomen overlappen ook met die van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Sowieso kan deze vorm zorgen voor heel uiteenlopende geestelijke en lichamelijke klachten. Vaak is het geheugen in het begin nog relatief intact, maar doen zich problemen voor met aandacht, alertheid, oriëntatie en ruimtelijk inzicht.

Kenmerkend zijn daarnaast visuele hallucinaties, fluctuaties en REM-slaapstoornissen. Ook heeft iemand met deze vorm van dementie vaak verschijnselen van de ziekte van Parkinson, zoals stijfheid, traagheid, vallen en een gebogen houding.

Hoe is het verloop van Lewy body dementie?

De symptomen en achteruitgang kunnen van dag tot dag wisselen. Dat maakt het lastig om de diagnose te stellen, maar ook het verloop te bepalen en op de ziekte te anticiperen. Veel mensen zijn regelmatig verward. Ook kunnen ze andere verschijnselen hebben, zoals depressiviteit of wanen. De levensverwachting bij Lewy body dementie is vijf tot twaalf jaar na de diagnose. De achteruitgang gaat daarmee meestal sneller dan bij alzheimer.