<-- NIET ACTIEF -->

Je wilt rekening houden met de wensen van anderen maar ook met de wensen van jezelf. Hoe doe je dat? Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg met ‘gezond egoïsme’. Wat heeft gezond egoïsme te maken met stress, rust en loslaten? En hoe kunnen we innerlijke rust vinden door meer egoïsme?

Altijd aan een ander denken: niet gezond

Ben jij iemand die alleen aan anderen denkt, of juist enkel aan jezelf? Het een noemen we altruïsme, het ander egoïsme. Het zijn twee uitersten van elkaar, toch hebben we ze allebei nodig. Te weinig aan jezelf denken, kan er voor zorgen dat je gedachten gaan botsen met je gedragingen. Bijvoorbeeld: ‘Waarom organiseer ik het feestje van mijn tante, terwijl ik daar geen tijd voor heb?’ Het zorgt ervoor dat je te veel doet tegen je zin in en kan zelfs leiden tot overspannenheid of een depressie.

Een beetje meer aan jezelf denken is dus helemaal niet zo verkeerd. Maar te veel is ook weer niet goed. Want dat leidt tot egoïsme. En als je denkt dat de hele wereld om jou draait, geeft dat gegarandeerd óók conflicten met je omgeving.

Wanneer is egoïsme gezond?

Egoïsme is in basis niet verkeerd, altruïsme ook niet – maar beide eigenschappen moeten wel in balans zijn, stelt Wijnberg in zijn boek. Voor jezelf opkomen is namelijk goed, mits het niet ten koste gaat van anderen. Als het lukt om de juiste balans te vinden en dus zowel aan jezelf als aan anderen te denken, spreekt hij van gezond egoïsme.

Een flinke zoektocht, want wanneer doe je het ego niet te kort? En hoe laat je ruimte voor anderen over? Met zijn boek helpt Wijnberg ons op weg. Hij biedt geen kant-en-klare oplossingen, omdat mensen die hun eigen problemen onder ogen zien, ook hun eigen oplossingen kunnen vinden. Wel geeft hij veel uitleg, voorbeelden en stelt hij vragen als ‘wie ben ik?’, ‘wat vermijd ik?’ en ‘waar ben ik bang voor?’.

Altijd anderen op de 1e plaats

Een gezonde dosis egoïsme heeft te maken met loslaten. Volgens Wijnberg moeten we ons gedrag en het gedrag van anderen niet te veel willen beheersen. Bij veel dingen heb je namelijk helemaal niet de regie in handen. En dat willen we wel …

Denk aan je partner die eten klaarmaakt. Zelf zou je misschien een ander sausje maken , maar moet je daar perse iets van zeggen? Zal het dan beter smaken? Gezond egoïsme is vooral ook loslaten en een ander de ruimte te geven.

Hoe laat je controle los?

Gezond egoïsme is iets wat je moet leren. Elke dag heb je een paar kleine successen en wat missers. Voor gezond egoïsme is het belangrijk te beseffen dat er grenzen zijn aan wat het ego aan kan. Er is een bepaalde mate van sturing nodig, zodat er geen chaos ontstaat. Denk aan leerlingen in een klas. Als je die kinderen aan hun lot overlaat, gaan ze doorgaans niet uit zichzelf aan het werk. De docent is er om opdrachten te geven en ze de goede richting op te sturen. Tegelijkertijd kun je niet alles voorzien en voorkomen. Als je beseft dat je niet overal controle over kan hebben, krijgt gezond egoïsme meer de ruimte. Elke dag een kwartier lang naar je leven kijken als toeschouwer van een toneelstuk, zorgt voor bewustwording. Het helpt je om de juiste dingen los te laten.

Eis tijd voor jezelf

We leven in een wereld waarin alles efficiënt moet. Wachten willen we niet, snelheid is het codewoord. Snelheid zit tegenwoordig in ons denken vastgeroest. De tendens van als maar druk zijn versterkt het proces dat je je te veel door tijd laat koeioneren en te weinig naar je zelf luistert. Gezond egoïsme aanleren begint, aldus Wijnberg, met weer baas te worden over je eigen tijd. Hij gebruikt de volgende richtlijnen om zelf je tijd in te kunnen delen, rust te brengen en te genieten van gebeurtenissen om je heen:

  • Laat je door niets of niemand opjagen
  • Gun een ander ook de tijd
  • Besef dat iets net zo lang duurt als het duurt
  • Bewaak je tijd als eigen bezit, laat anderen niet ongevraagd je tijd lenen of nemen
  • Respecteer het bezit (van tijd) van een ander
  • Wees flexibel met je tijd, varieer de volgorde van dagelijkse routines

In zijn boek Gezond Egoïsme vertelt Jeffrey Wijnberg over het nut van gezond egoïsme in het dagelijks leven.