<-- NIET ACTIEF -->

Pling … op je scherm zie je de geweldige taart van je buurvrouw, het hardlooprondje van je vriendin en een vakantiefoto van je zus. Via Facebook en Instagram deelt iedereen zijn of haar geluk met jou. Maar de keerzijde van de medaille is hard. Als je vanaf je scherm opkijkt, naar je eigen huiskamer, zie je geen vrienden of mooie bergtoppen. De hamvraag: maakt sociale media ongelukkig? 

Via Facebook krijgt iedereen een kijkje in je leven. Maar wie alleen zijn mooie kanten laat zien, wordt ook kwetsbaar. Facebook zet de hang naar perfectie op scherp, stelde psycholoog prof. Liesbeth Woertman eerder in gezondNU. “Facebook is een etalage. En in deze etalage zetten we alleen de ideale versie van onszelf. Wie met afstand naar zichzelf kijkt, blijkt vaker negatief te oordelen over zichzelf”, aldus professor Woertman. “We laten alleen een ideaalbeeld van onszelf zien, van wie we willen zijn.”

Verdriet hoort ook bij het leven

De schone was buiten hangen, dat deden we natuurlijk altijd al. Het verschil nu is dat social media, en Facebook voorop, daar nog een schepje bovenop doet. Op elk moment van de dag, meerdere keren per dag, word je geconfronteerd met het succes van anderen. Het is in die zin vergelijkbaar met reclame. Aan auto’s, apparaten en voeding worden alleen blije boodschappen gekoppeld. Doordat we continu omringd worden door ideaalplaatjes ontstaat het idee dat pijn, verdriet, dood, opvoedingsproblemen, relatiecrisissen en andere ellende niet bij een mensenleven horen. Maar we leven nu eenmaal niet in een permanent pretpark, we doen alleen alsof.

Sociale media en geluksdruk

Andere criticasters gaan nog een stapje verder. Zij leggen een direct verband tussen Facebook en het toenemende gevoel van geluksdruk. Facebook wordt op die manier een façadebook, omdat er geen verdriet, pijn of ellende te zien is. Je ziet alleen de mooie, blije mensen met wit gebleekte tanden. Niet echt wat je zelf ziet als je in de spiegel kijkt …

Psycholoog Ad Bergsma erkent dat er meer geluksdruk ontstaat door social media. “Als gelukkig zijn een plicht wordt, ga je harder op je bek als je je rot voelt.”  Wie niet onderuit wil gaan, kan beter een beetje vergevingsgezind zijn tegenover zichzelf, raadt hij aan. “Streef naar geluk. Oogst onderweg zo veel mogelijk plezier en voldoening. Maar toon je begripvol naar jezelf toe als dat niet lukt.”