<-- NIET ACTIEF -->

Nooit had redacteur Anouk verwacht haar moeder te betrappen op het nemen van een overdosis medicijnen. Vorig jaar werd haar moeder depressief; het zette de wereld van het gezin op de kop. Zij gingen er vanuit dat haar stemming ‘gewoon even’ zo was. Als zij het wel op tijd hadden gezien, hadden ze dan een verschil kunnen maken?

“Je mag verwachten dat de omgeving het opmerkt wanneer het niet goed gaat, maar het is niet de verantwoordelijkheid van de omgeving. Dat is een verschil”, legt Lidewy Hendriks uit, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid en Korrelatie. “Iemand die depressief is, beseft dit vaak niet. Zij zien niet dat ze somber zijn, zij zien enkel een sombere wereld. Toch is wel elke volwassene verantwoordelijk voor zichzelf. De depressieve persoon merkt dat hij of zij zich niet goed voelt. Dus is het ook zijn of haar verantwoordelijkheid om die gevoelens te delen.”

Een niet-pluis-antenne

Een depressie die wordt opgemerkt verdwijnt daar niet door. Toch is het wel zinvol om het tijdig te signaleren. “Hoe langer hulp op zich laat wachten, hoe meer geïsoleerd de depressieve persoon raakt. Hij of zij zakt dan steeds verder in de vicieuze cirkel van een depressie. Als iemand nog werkt, kun je ervoor zorgen dat dit door blijft gaan. Het is lastig een ritme op te pakken wanneer de depressieve persoon al dagen in bed ligt.”

Toch is het lastig. Iemand kan ook ‘gewoon’ down zijn, dat maakt je niet direct depressief. Moeten we nu allemaal onze ‘depressie-antenne’ aanzetten, omdat je misschien een groot verschil kunt maken? “Nee”, antwoordt Hendriks stellig. “Niet alles is direct een depressie, het kan ook om slaapgebrek of een burn-out gaan. Een ‘niet-pluis-antenne’, dat is beter. Besteed aandacht aan hoe de ander zich écht voelt.”

Symptomen depressie

Wanneer is het nu eigenlijk niet pluis? Hendriks: “De aanleiding en duur van de klachten is hierbij belangrijk. Iedereen is wel eens down en somber, bijvoorbeeld door de menstruatiecyclus of vanwege werk. Maar is het zonder aanleiding, duurt het al twee weken en slaapt de persoon bijvoorbeeld ook al slecht? Dan kan het heel goed een depressie zijn.”

Een depressie kent allerlei signalen, maar niet elk depressief persoon heeft dezelfde signalen. Dat maakt het lastig signaleren. Voorbeelden van deze signalen zijn: verminderde interesse, veel piekeren, hopeloosheid, duizeligheid, hartkloppingen, overdreven eetlust of juist een gebrek hier aan. Vermoed je een depressie bij je partner, zus of vriendin? Praat er samen over en schakel de huisarts in. Anoniem met een hulpverlener praten kan ook via Korrelatie.

Een op de vijf vrouwen

Een depressie is een psychische aandoening waar zo’n 550.000 Nederlanders last van hebben. Een op de vijf vrouwen krijgt het zelfs minstens één keer in haar leven. Een depressie heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg, persoonlijke eigenschappen en heftige levensgebeurtenissen.

Meer lezen? www.korrelatie.nl »