<-- NIET ACTIEF -->

“Ik heb concentratieproblemen en kan vaak niet op woorden komen,” liet een lezer ons weten. Ze vroeg zich dan ook af wat zou kunnen helpen om zich beter te leren focussen. Kunnen supplementen de hersenen stimuleren?

Helpen supplementen bij concentratieproblemen?

Rinske van den Barg, voedingsdeskundige: “Concentratie is de mogelijkheid om je aandacht langdurig op één taak te richten. Je hersenen scannen binnenkomende informatie. Vervolgens selecteren ze wat wel en niet relevant is op dat moment. Dat geeft jou de mogelijkheid om te focussen op wat wel belangrijk is en word je niet te veel afgeleid. Soms wordt je aandacht verlegd. Hierdoor daalt je concentratie. Dit kan bijvoorbeeld komen door te veel interne of externe prikkels.”

“Wat we eten en welke voedingstoffen we binnenkrijgen, heeft invloed op onze concentratie. Zo is het goed om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol in de celmembranen en gevoeligheid van receptoren. Ook zijn ze van belang voor een goede bloedcirculatie. Eet je niet één keer per week vette vis? Een voedingssupplement met visolie kan een nuttige aanvulling bieden.”

“Je hersenen communiceren door middel van neurotransmitters. Met neurotransmitters wordt een bepaald signaal doorgegeven. Dat gaat van de ene zenuwcel naar de andere. Noradrenaline en acetylcholine zijn bijvoorbeeld belangrijke neurotransmitters voor de concentratie. Vitamines en mineralen zijn betrokken bij het maken, afgeven en weer opnemen van neurotransmitters. Ze regelen ook de signaalgeleiding. Het gaat dan om vitamines als B1, B3, B6 en C, foliumzuur. En om mineralen als magnesium, ijzer, zink, jodium en koper. Een multivitamine is een manier om heel veel soorten vitamines en mineralen binnen te krijgen.”

“Ook bepaalde kruidensupplementen kunnen je helpen. Zo stimuleert Ginkgo biloba de bloedsomloop, waardoor het mogelijk kan helpen het concentratievermogen en de informatieverwerking te bevorderen. Ook ginseng staat bekend om zijn vermogen om de concentratie te verhogen.”

Lees meer over dit onderwerp