<-- NIET ACTIEF -->

Een breindieet, wat is dat? Het is in ieder geval geen dieet waar je brein slanker van wordt. Integendeel: het bestaat uit eten die je hersenen écht voedt. Maar is dat een sinaasappel of een ei? Hoe maak je slimmere keuzes in de supermarkt? Wij zochten voor je uit welke voeding een effect heeft op je brein.

Een hapje voor mama, een hapje voor papa én een hapje voor je brein. Want wat je eet gedurende de dag heeft invloed op je breinfunctie. Hoe zit dat? En wat is gezonde voeding voor je hersenen?

Voeding voor je brein

Je bent wat je eet. Geldt dat ook voor je brein? Voeding en het brein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze hersenen gebruiken een vijfde deel van alle energie in het lichaam. Die energie haal je uit je voeding, hoofdzakelijk uit vetten en koolhydraten. Daarnaast hebben zenuwcellen eiwitten, vitaminen en mineralen nodig als bouwstenen. Zo kunnen ze nieuwe verbindingen maken tussen cellen, wat belangrijk is voor het verwerken en opslaan van informatie.

1. Omega-3-vetzuren

Een eerste plaats gaat naar de omega-3-vetzuren; zij verbeteren de cognitieve functies van het brein. Je vindt omega-3-vetzuren in vis, zeevruchten en visolie.
Een van die omega-3-vetzuren is DHA. Dit vetzuur is een belangrijk bestanddeel van celwanden in zenuwcellen. Hoe DHA exact de plasticiteit van het brein beïnvloedt, weten onderzoekers niet precies. Zij denken dat DHA de stofwisseling van zenuwcellen stimuleert en oxidatieve stress in de cellen vermindert.

2. Foliumzuur

Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van vitamine B11. Folaat komt in voeding voor, foliumzuur wordt synthetisch bereid en is een voedingssuplement. Nadat de vitamine geabsorbeerd is in onze darmen, zet de lever zowel folaat als foliumzuur om in de actieve vorm van vitamine B11. We hebben foliumzuur nodig voor ons brein, zonder deze vitamine functioneert het niet goed.

3. Antioxidanten

Het brein is vatbaar voor schade. In het brein wordt veel energie omgezet, dat zorgt voor vrije radicalen. Dit proces kan leiden tot oxidatieve schade aan de celwanden. Antioxidanten – zoals flavonoïden, vitamine C, E en zink – in onze voeding kunnen de vrije radicalen onschadelijk maken.

Antioxidanten beschermen de hersencellen tegen schade en vroegtijdige veroudering. Op deze manier kan voeding met veel antioxidanten leer- en geheugenprestaties verbeteren. Voedingsmiddelen met veel antioxidanten zijn alle groenten en fruit.

Wat is slechte voeding voor je brein?

Het zal je niet verbazen: junkfood. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte verzadigde vetzuren hebben onder andere een negatief effect op cognitie. Zo verminderen ze de concentratie neurotrofines, eiwitten die ervoor zorgen dat zenuwcellen goed kunnen functioneren. Junk food geeft dit effect op het brein al binnen drie weken.

Breindieet: boodschappenlijstje

Maar wetenschappers willen graag dat er niet zozeer aandacht is voor voedingsstoffen, maar meer voor voedingsmiddelen. Je eet immers geen voedingsstoffen, maar voedingsmiddelen die uit verschillende voedingsstoffen bestaan.

Dus wat moet er onder andere op je breindieet-boodschappenlijstje staan?

  • Vette vis, zoals zalm of haring, makreel, sardientjes
  • Noten, vooral walnoten
  • Alle kleuren groenten
  • Alle soorten fruit
  • Pure chocolade
  • Groene thee

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier ‘Gezonde voeding’

Lees meer over dit onderwerp