<-- NIET ACTIEF -->

Niet alleen is geluk een van de meest positieve emoties die we kunnen ervaren, gelukkig zijn is ook een sleutel tot een gezonder leven. Wil jij je graag wat gelukkiger voelen? Wij selecteerden een mooie oefening uit het boek Voel je beter in 5.

Volgens huisarts en schrijver Rangan Chatterjee is het belangrijk om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Dat is op zich niets nieuws onder de zon, want de dankbaarheidslijstjes poppen als paddenstoelen uit de grond en we zijn allemaal #blessed. Maar volgens Rangan kan deze oefening helpen om meer uit zo’n lijstje te halen. Hij tipt om er de dag mee af te sluiten.

Oefening om je gelukkiger te voelen

Deze miniroutine om je gelukkiger te voelen duurt slechts vijf minuten. Dat laat meteen zien dat het niet de oplossing is als je een langere tijd somber bent, tegen een burn-out aanhikt of misschien wel een depressie hebt. Deze oefening is echt bedoeld om de sombere dagen te verminderen en je geluksgevoel te verhogen.

Zo ga je te werk: ga ervoor zitten en noteer vijf dingen in je leven waar je dankbaar voor bent. Denk bijvoorbeeld aan het mooie weer van vandaag, dat leuke complimentje van je collega of die kop heerlijke koffie. Maar je kunt ook denken aan prestaties waar je trots op bent. Inspiratie nodig? Denk eens aan de volgende categorieën:

  • Relaties en vriendschappen
  • Belevenissen
  • Gezondheid
  • Dingen om je op te verheugen

Als je je brein regelmatig positieve input geeft, word je volgens Rangan steeds gelukkiger. Er is een aantal manieren om deze oefening meer diepgang te geven:

1. Gelukkiger voelen? Wees specifiek

Wil je het meeste halen uit deze oefening om je gelukkiger te voelen? De miniroutine werkt het beste als je zo specifiek mogelijk opschrijft waar je dankbaar voor bent. Ben je dankbaar voor een heerlijke kop koffie bij dat leuke, lokale tentje? Schrijf dan ook alle details van die situatie op. Wat maakte deze kop koffie zo heerlijk? Hoe komt het dat dit tentje zo leuk is? Hoe voelde deze verwennerij?

2. Focus op mensen in plaats van dingen

Noteer met name punten die te maken hebben met mensen, tipt de schrijver. Je gelukkiger voelen heeft meer te maken met mensen dan met bijvoorbeeld voorwerpen of geldzaken. Focus je dus bij het verwoorden van dankbaarheid op personen. Schrijf bijvoorbeeld op dat je dankbaar bent voor een bepaalde vriendschap met iemand, omdat deze persoon vandaag goed naar je verhaal geluisterd heeft.

3. Voel je emoties bewust

Wil je je echt gelukkiger vóélen? Schrijf dan niet alleen de punten op waar je dankbaar voor bent, maar sta ook stil bij de emoties die deze punten oproepen. Ervaar deze positieve gevoelens en schrijf ze op.

Wil je meer weten? In het boek Voel je beter in 5 geeft dr. Rangang Chatterjee nog meer tips om je gelukkiger te voelen in slechts vijf minuten.