<-- NIET ACTIEF -->

De Eend waarmee je door Europa toerde, die lieve uitspraak of dat heerlijke toetje. We hebben allemaal momenten die we graag onthouden. Maar hoe zorg je ervoor dat waardevolle herinneringen in je brein worden verankerd? Deze zes ‘tools’ kunnen je daarbij helpen.

Tip 1: Maak foto’s (op de juiste manier)

Ben je alleen maar bezig met het maken van de perfecte foto en de zoektocht naar wifi, dan is dat niet de manier om een vakantie optimaal te herinneren. “Maar foto’s kunnen een herinnering ook verrijken, mits je tijdens de gebeurtenis ook je andere zintuigen laat werken. En het feit dat je foto’s maakt, deelt via sociale media en dat daar mensen op kunnen reageren met bijvoorbeeld hun ervaringen of tips, maakt dat je een ervaring kunt verdiepen,” vertelt Roy Kessels, hoogleraar neuropsychologie.

Tip 2: Koop een souvenir

Een souvenir kan, net als een fotoboek, helpen om je vakantie beter te onthouden. Kessels: “Zeker als je dit op een zichtbare plek legt, want dan denk je vaak aan het moment terug en wordt de herinnering steviger verankerd in het brein.” Maar let op: het heeft alleen zin als het souvenir je doet denken aan een gebeurtenis van die vakantie of wanneer het souvenir je interesse heeft.

Tip 3: Maak een privé Instagram-account

Maar dan alleen voor jou. ‘Een soort museum voor je herinneringen aan het leven van alledag’, noemt Meik Wiking, auteur van De kunst van herinneringen maken het. Je hoeft je geen zorgen te maken over het juiste filter of het bijschrift. En je hoeft je feed ook niet te vullen met perfecte plaatjes voor de samenleving, maar met gebeurtenissen die jou interesseren.

Tip 4: Maak een geprint fotoboek

Digitale foto’s herinneren we ons moeilijker dan traditionele, gedrukte foto’s. En als je het fotoboek er af en toe bij pakt en herinneringen ophaalt, zorgt dat ervoor dat die nog beter in je geheugen worden verankerd.

Tip 5: Gebruik een speciaal geurtje

Weet je van tevoren dat het een dag wordt die je wilt onthouden, zoals je trouwdag of 50ste verjaardag? Voeg dan een geur toe aan je herinnering, schrijft Wiking in zijn boek. Zo kun je een speciaal parfum kopen voor je bruiloft die je alleen die dag draagt.

Tip 6: Gebruik je zintuigen

Mooie herinneringen maak je niet alleen met externe tools. Je bezit er zelf ook een paar: je zintuigen! Hoe rijker je de gebeurtenis ervaart, hoe groter namelijk de kans is dat je geheugen dit opslaat en weer kan ophalen. Tip van Wiking: “Is er een moment dat je wilt vasthouden, let dan op alles wat je zintuigen waarnemen. Is er een uniek geluid? Een unieke geur, smaak of textuur? Leg die dan vast in je langetermijngeheugen.”

Lees meer over dit onderwerp