<-- NIET ACTIEF -->

Geen verhaaltje maar een rustgevend drankje voor het slapengaan. In de VS verkopen ze het gewoon in de supermarkt. Zo’n slaapdrankje, ook wel good night drink genoemd, zou je beter helpen slapen en zelfs stress verminderen. Wat zit hier in en helpt het écht?

In de rubriek Onder de loep behandelen we een fenomeen waar we van opkijken. Juist onderwerpen die zo simpel lijken, maar dat blijkbaar niet zijn. We vragen experts hun licht erop te schijnen om zo de zin van de onzin te onderscheiden. Deze keer in de spotlight: good night drankjes. Het drinken van zo’n kant-en-klaar slaapdrankje zou je helpen aan een betere nachtrust. Klopt dat wel?

Is een slaapdrankje een gezond en goed middel om beter te slapen?

Hetty Crèvecoeur, gezondheidsdeskundige:
“Kant-en-klare drankjes om beter te slapen zijn in Nederland nog geen trend, maar ik zou dit ook niet aanraden om te gebruiken voor een goede nachtrust. Het ligt er wel aan wat erin zo’n slaapdrankje zit. Als er bijvoorbeeld een extract van citroenmelisse of valeriaan in zit, zal het zeker wat doen. Waarschijnlijk voegen ze aan dit soort drankjes voor de spijsvertering wat verzachtende ingrediënten toe zoals, anijszaad, venkel of kardemom. We kennen allemaal de huis-tuin-en-keukendrankjes om beter te slapen: een glas warme melk of anijsmelk.

“Zelf ben ik echt fan van fytotherapie, een ander woord voor kruidengeneeskunde. Geconcentreerde extracten van valeriaan kunnen bijvoorbeeld helpen om beter te slapen. De stoffen die in deze tabletten zitten zijn goed onderzocht op de werking. Ook worden de tabletten gestandaardiseerd zodat je altijd weet dat er exact een bepaalde hoeveelheid in zit. Daardoor kun je veel gerichter werken dan als je kiest voor zo’n drankje, wat waarschijnlijk een klein placebo-effect zal hebben.”

Frank Lindner, campaigner bij foodwatch Nederland:
“In de Nederlandse supermarkten zijn wij deze drankjes nog niet toegekomen. Maar we nemen in Europa veel trends over die aanslaan in grote Amerikaanse steden. De drankjes beloven je inderdaad een betere nachtrust en minder stress. Dat komt door ingrediënten en stoffen die bekend staan om hun kalmerende of slaap bevorderende werking, zoals hop, citroenbalsem en theanines. L-theanine zit van nature al in veel witte en groene theesoorten. Deze thee en andere rustgevende ingrediënten kun je dus prima zelf kopen om daar bijvoorbeeld thee van te zetten. Dat scheelt je in ieder geval een hoop kunstmatige aroma’s, suikers en E-nummers. Het Slowaakse Good Night Drink werd door trendwatchers al in 2014 gesignaleerd. Zelf zeggen ze dat hier geen suiker in zit, maar in één blikje van 250 milliliter zit toch 12,5 gram suiker. Dit komt uit fructose, maar we weten inmiddels: suiker is suiker.”

“Zo gezond zijn deze slaapdrankjes dus niet. Zelf iets maken is zelfs goedkoper. Ter vergelijking: een goede en volgens velen rustgevende kamillethee kost minder dan 2 euro per liter terwijl een good night drankje ongeveer 2 euro per blikje van 220 milliliter kost. Grote frisdrankfabrikanten hebben ons decennialang suikerhoudende drankjes verkocht. Nu frisdranken met suikers en zoetstoffen onder druk staan, proberen ze alsnog in onze portemonnee te komen. Deze keer door de gezondheidskaart te spelen met dit soort slaapdrankjes. Zeker sinds de komst van het coronavirus, waardoor veel mensen last hebben van angst en slapeloosheid, worden deze drankjes meer verkocht.”