<-- NIET ACTIEF -->

Uitgerust opstaan, een fit gevoel en lekker veel zin in de dag! Hoe dat moet, leerden we letterlijk tijdens een nachtje slapen. Want voordat we naar bed gingen, kregen we adviezen van een heuse droomcoach (echt waar!). Eerste regel van Nicoline Douwes Isema: “Zorg dat je op de juiste manier uitslaapt.”

Vroeg opstaan en vooral heel productief zijn. Dat helpt om de rest van de dag fit en energiek te zijn, toch? Droomcoach Nicoline Douwes Isema vertelde ons dat we juist moeten uitslapen. Maar hoe zit dat?

Daarom is uitslapen goed

Uitslapen brengt ons meer creatieve denktijd, vertelt droomcoach Nicoline Douwes Isema. “In de eerste uren van de nacht verwerk je vooral informatie, maar daarna gaat je brein aan de slag met al die verwerkte informatie. Het gaat verbindingen leggen. Slaap je uit, dan slaap je in de uren waarin je normaal gesproken wakker bent. Je hormoonhuishouding is dus volop bezig met wakker zijn; je slaapt minder diep en blijft langer in de fase waarin je door middel van dromen verbindingen gaat leggen. Slaap je te kort, dan mis je juist de uitgebreide droomfase.” Slapen is dus niet alleen gezond voor je lichaam, je wordt er ook nog eens slimmer van. Hoera! Zet dus even geen wekker. Uitslapen is letterlijk wakker worden op een tijdstip dat jij klaar bent met slapen.

Je ratio staat uit

Maar wat levert uitslapen, en dus meer dromen, ons op? Overdag zien we veel, doen we indrukken op en plakken we daar meteen een conclusie aan vast. Onze ratio speelt daarbij een grote rol: we proberen een logische verklaring te vinden voor onwaarschijnlijkheden in onze waarnemingen. Maar als je slaapt is de prefrontale cortex, die de ratio aanstuurt, nauwelijks actief. Douwes Isema: “Als we dromen, kan ons brein alles koppelen en verbinden, zonder die rem van logica. ‘s Nachts zijn de hersenen die je creatief laten denken en verbanden leggen ook nog eens extra actief. Creativiteit krijgt dus alle ruimte.” Niet zo gek dat je soms wakker wordt met een Eureka!-moment. Veel uitvindingen – romans, machines, films – zijn trouwens ook op deze manier ontstaan.

Geen woorden maar beelden

Een andere reden dat we door dromen oplossingen of creatieve ideeën vinden, is het volgende: “Dromen kunnen problemen samenvatten in beelden in plaats van woorden. Het is soms makkelijker om uit beelden een probleem en oplossing te halen dan uit woorden.” Of zoals de uitdrukking luidt: ‘Een foto zegt meer dan 1000 woorden.’

Zo onthoud je wel een droom

Leuk natuurlijk, dat uitslapen ervoor kan zorgen dat je op een geweldige uitvinding komt. Maar dan moet je die droom niet vergeten! Een paar tips die je kunnen helpen:

  1. Hoe droom jij?  De één droomt in taal, de ander in beeld of muziek. Weten hoe je droomt is handig, omdat je dan ook weet of je op zoek moet naar beeld, tekst of muziek.
  2. Neem jezelf voor dromen te onthouden. Dan zul je ze ook gaan onthouden, echt waar.
  3. Schrijf je dromen op zodra je wakker wordt. En doe dat voordat je uit bed stapt. Noteer beelden, geluiden, gevoelens, geuren. Overdag kun je over je droom nadenken.
  4. Schrijf ook iets op als je denkt niet te hebben gedroomd. Noteer hoe je je mentaal voelt bijvoorbeeld. Je traint jezelf je nachtelijke creatieve denkwerk ‘s ochtends om te zetten in woorden.
  5. Vertel je droom aan anderen of praat met jezelf. Praten is gedachten omzetten in woorden. Stel bijvoorbeeld eens de volgende vragen aan jezelf: Wie was je? Wat deed je? Hoe zag je eruit? Waar was je? Wat zag je? Wie waren er nog meer? Wat viel je op aan de omgeving? Hoe zagen de andere personen eruit? Wat was er opvallend aan hen?