<-- NIET ACTIEF -->

Je kunt nog zoveel trucs toepassen voor een goede nachtrust, met een slecht hoofdkussen zul je duizenden schaapjes moeten tellen. Een goed kussen is een must! Maar waarom slapen we eigenlijk op een kussen? We sliepen er een nachtje over en vonden het antwoord. Onderweg vonden we ook nog vier tips om het juiste kussen te kopen.

Kussens zijn al duizenden jaren onze vriend in de slaapkamer. Hoewel het ‘in den beginne’ wel minder comfortabel was: mensen legden toen hun hoofd op stenen wanneer ze gingen slapen. Die stenen werden opgevolgd door houten en porseleinen exemplaren. Het woord comfort kwam pas rond de 19e eeuw. Toen ontstond het kussen zoals wij die nu kennen.

Een hoofdkussen is noodzaak

De reden dat we een hoofdkussen gebruiken heeft te maken met je hoofd, nek en wervels. Tijdens de slaap ontspannen veel van je spieren, waardoor het hoofd naar voren of achteren valt. Dit zorgt voor extra belasting van de nekspieren en wervels en kan weer leiden tot een stijve rug en wervelkolom. Een kussen zorgt ervoor dat de nek in één lijn komt met de wervelkolom, ongeacht de slaaphouding. De stand van de wervelkolom wordt zo gecorrigeerd en de spieren worden ontlast. Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust. Ook kan een hoofdkussen helpen tegen kwalen als hoofdpijn en snurken.

Kies het juiste kussen

Een hoofdkussen is dus onmisbaar. Moet je wel een hoofdkussen hebben dat bij jou past. We geven vier tips:

  1. Kies een materiaal. Terwijl dons zacht(er) en goed vormbaar is, geeft schuimvulling veel steun en past het zich aan je lichaam aan. Latex is het meest stevige kussen, maar ook wol en katoen zijn veelal stevige kussens en erg geschikt voor mensen met allergie aan stof of huisstofmijt.
  2. Let op je matras. Hoe harder het matras, hoe hoger/dikker het hoofdkussen moet zijn voor goede ondersteuning van het hoofd.
  3. Analyseer je slaaphouding. Rugslapers hebben baat bij een hoger kussen dan zijslapers. Buikslapers kunnen vaak beter gaan voor een dun en vlak kussen.
  4. Probeer, probeer, probeer. Het is altijd goed om je in te lezen, maar de beste manier is toch: veel verschillende kussens proberen. Ga dus langs bij meerdere winkels en test. Schroom niet om nog een keer terug te gaan en de kussens voor een tweede (of derde) keer te proberen.