<-- NIET ACTIEF -->

De derde maandag van januari zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. We kennen deze dag ook wel als Blue Monday. Maar somberheid en een echte depressie trekt zich weinig aan van een bepaalde datum. Voel jij je somber? Wij hebben 6 tips die je hopelijk helpen om op te vrolijken. 

Inmiddels is er heel wat kritiek geleverd op het concept Blue Monday. Zo bestaat er geen echte logica achter de formule. Het is de derde maandag van januari, het zijn donkere dagen en de voornemens van verschillende mensen zijn wellicht mislukt. Maar behalve dat, ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat Blue Monday écht bestaat. Toch kun je af en toe je dag even niet hebben. Wat kun je dan doen?

1. Maak een dankbaarheidslijstje

Een lijstje maken met alle dingen waar je dankbaar voor bent, klinkt niet als iets wat je normaal gesproken snel zou doen op Blue Monday. Toch is het het perfecte remedie tegen somberheid. Wanneer je bedenkt wat je allemaal hebt in je leven, voel je je al snel vrolijker.

2. Complimenteer anderen tijdens Blue Monday

In dit sobere landje doen we het lang niet genoeg: complimenten geven. Wanneer je iemands dag opfleurt, word jij automatisch ook vrolijker. Een lach op iemands gezicht toveren tijdens Blue Monday door hem of haar een welgemeend compliment te geven… Daar kun jij alleen maar gelukkig van worden!

3. Luister je favoriete muziek

Niets beurt je zo op tijdens Blue Monday als het luisteren naar je favoriete muziek. Het is niet voor niets dat klinisch neuromusicoloog Artur Jaschke vindt dat we muziek vaker als ‘medicijn’ zouden moeten inzetten. Zo verlaagt het je bloeddruk en hartslag en herstel je sneller na een ingreep. Maak het nog leuker door mee te zingen of dansen met je favoriete jam!

4. Verwen jezelf op Blue Monday

Er is niets mis met af en toe een dagje rust. Sterker nog: daar mag je flink van genieten! Verwen jezelf wanneer je het gevoel hebt dat je dit nodig hebt. Neem bijvoorbeeld eens een dagje vrij. Kan dat niet? Organiseer dan een verwenavondje voor jezelf. Lees hier hoe jij warm water inzet tegen stress. Een bad, een kop stomende thee en een tijdschrift doen wonderen.

5. Maak je lievelingsmaaltijd

Wat is jouw favoriete diner? Maak het vanavond klaar! Jazzmuziekje op de achtergrond, kaarsjes aan en het is net alsof je uit eten bent. Inspiratie nodig voor lekkere en gezonde recepten? Hier vind je er genoeg.

6. Kom in beweging op Blue Monday

Bewegen zorgt ervoor dat jij je snel beter voelt. Je maakt tijdens het bewegen gelukshormonen aan. Dus pak die winterjas, dikke sjaal en maak een stevige wandeling door het bos. Of pak die yoga-mat erbij, doe deze yoga-oefeningen en kom heerlijk tot rust. Klaar voor zwaarder geschut? Kies voor een fanatieke work-out, bijvoorbeeld voor deze oefeningen voor strakke billen.

Wil je meer tips en inspiratie voor een gezond leven? Volg ons op Instagram!

Let op: houden sombere klachten langer dan twee weken aan? Raadpleeg dan je huisarts. Het kan dan zijn dat je last hebt van een depressie. Een depressie is iets heel anders dan even somber zijn. Het is belangrijk depressieve klachten serieus te nemen.

Lees meer over dit onderwerp