<-- NIET ACTIEF -->

Ja zeggen, terwijl je eigenlijk nee bedoelt. Hoe vaak doe jij dat? Ondanks dat het maar drie letters zijn, hebben veel mensen moeite met volmondig nee zeggen. Hoe komt dit? En wat is de kunst van het nee zeggen? Psycholoog Jeroen Rietveld onthult het geheim: “Besef dat als je nee zegt, je ja zegt tegen iets anders.”

De eeuwige twijfelaars onder ons kennen het probleem; er wordt je iets gevraagd en in een fractie van een seconde moet je hier antwoord op geven. Kies je voor ja of nee? Maar ook als je geen twijfelaar bent, is het lastig om niet het wenselijke antwoord te geven. Waarom is nee zeggen vaak moeilijker dan ja zeggen?

Ja = nee

Psycholoog Jeroen Rietveld: “Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen, maar ook als antwoord te ontvangen. Toch zijn er ook mensen die juist moeite hebben met ja zeggen. Uit angst of omdat ze niet weten hoe ze een situatie aan moeten pakken, zeggen ze nee tegen dingen die ze eigenlijk graag willen. Het is belangrijk om jezelf af te vragen waar je nee tegen zegt. Het staat namelijk niet los van elkaar. Als iemand vraagt of je een avond over wilt werken en je zegt nee, dan zeg je in feite ja tegen ontspanning of een avond met familie. Ja en nee zeggen, doe je dus altijd tegelijk.”

De kunst van het vriendelijk nee zeggen

Nee zeggen is vaak lastig, omdat het een negatieve lading met zich meebrengt. Hoe kun je de boodschap vriendelijker overbrengen? Rietveld: “De kunst is om geen nee te zeggen vanuit je emotie. Wanneer je iemand iets vraagt en dat roept een naar gevoel op, is het daarom verstandig om niet direct antwoord te geven. Laat de vraag eerst landen en probeer het antwoord van binnenuit te voelen. Luister naar je intuïtie. Wanneer je nee op een lelijke manier zegt, doe je dat vanuit frustratie of boosheid. Waarschijnlijk suddert er dan al langer iets. Vraag jezelf dan af hoe dit komt en ga hiermee aan de slag.”

Zonder schuldgevoel

Ken je het knagende gevoel nadat je ja of nee tegen iets of iemand hebt gezegd? Volgens Jeroen Rietveld is dit schuldgevoel nergens voor nodig. “Je hebt een keuze gemaakt die op dat moment het beste leek, dat levert resultaat op. De vraag is: wat leer je van dit resultaat? Analyseren heeft alleen zin als je precies dezelfde situatie nog een keer verwacht en dat komt gelukkig niet zo vaak voor in dit wonderlijke leven.”

Meer lezen? Lees de blog van Jeroen Rietveld over nee zeggen.