<-- NIET ACTIEF -->

Gezond zijn en gezond blijven, zit soms in kleine dingen. Je wandelschoenen, je favoriete superfood of die extra deken in de winter. Dingen die je met veel plezier gebruikt, maar waar je ook anderen mee inspireert. Daarom vragen we: “Welke drie dingen houden jou gezond?” Hoofdredacteur José Leeuwenkamp onthult haar top drie.
 

1. Speel!

“Homo ludens, de spelende mens. Dat ben ik. En ik ben ervan overtuigd dat spelen je geest soepel houdt. Ook als je veertig plus bent zijn spelletjes ontladend. Zo ervaar je met een simpel spelletje Mens-erger-je-niet dat je geluk niet kunt afdwingen, maar dat geluk ook elk moment kan keren. En wil je collega’s leren kennen? Eigenlijk zou je gewoon eens met ze moeten Risken. Nemen ze onverantwoorde risico’s? Of spelen ze juist behoedzaam en zeker?”

2. Ontbijt

“Een inkoppertje: ik ontbijt elke dag. Ik at al een bordje havermout voordat haver een superfood werd. Vroeger durfde ik dat aan niemand te vertellen, maar gelukkig is haver op dit moment een superfood. Dus hierbij: Ik ben dol op havermoutpap! Ideaal bij-effect: geen hongerklop om tien uur ‘s ochtends. Tegenwoordig kook ik mijn havermout niet meer in melk, maar in water. Daarna: lekker veel dikke yoghurt erover heen, lijnzaad, amandelen en banaan.”

3. Lees!

“Kennis over gezondheid, gezonde voeding en medische inzichten veranderen continu. Dus ik vind het belangrijk altijd veel te lezen. Maar toch val ik vaak terug op mijn favoriete voedingsboek: ‘Echt eten’ van Michael Pollan (!). Alweer uit 2009 – maar nog steeds up to date. Is het soms moeilijk te bepalen wat gezond eten is? Niet als je eet volgens de handvatten van Pollan: ‘Eet alleen voedsel dat uiteindelijk gaat rotten’ – schrijft hij.  Of: ‘Het is geen voedsel als het door je autoraampke naar binnen komt’. Kijk, gezond eten is best simpel.”