Heb je het gevoel dat alle dagen op elkaar lijken? Wat je de ene keer als prettige structuur ervaart, kan opeens omslaan in saaie sleur. Je bent niet ongelukkig, maar ook niet helemaal gelukkig. Tijd voor actie! Maar hoe? “Het gaat om de betekenis van de activiteiten”, legt psycholoog en coach Titia Roovers uit.

“We ervaren sleur als iets dat vervelend is”, vertelt psycholoog en coach Titia Roovers, oprichter van STERK! Psycholoog & Coach. “We willen zo snel mogelijk van sleur af – of nog beter: voorkomen!” Het is een logische gedachte om bij sleur meer leuke dingen te doen om het zo op te lossen. Lekker uit eten of naar een vriendin gaan bijvoorbeeld. Door je vaste routine te doorbreken, ervaar je vast geen sleur meer.

Dat klopt ook, stelt Roovers. “Maar je gaat dan voorbij aan de ware oorzaak.” Wie denkt van sleur af te komen met een snelle oplossing, heeft het mis. “Het betekent niet dat je altijd iets in je leven moet veranderen. Sleur is niet slecht. Het is juist een mooie signaalfunctie: het is tijd om diep in je ziel te kijken. Het is belangrijk om met dat gevoel aan de slag te gaan.” Sleur pak je aan door jezelf de volgende drie vragen te stellen:

Vraag 1: Waarom ervaar je sleur?

Roovers: “Hoe komt het dat de vonken niet meer van je leven spatten? Hiervoor moet je de activiteiten die je doet opnieuw op waarde schatten. Sleur gaat namelijk niet om de dingen die je met regelmaat doet, maar om de betekenis hiervan. Koop je nieuwe kleren, omdat winkelen ontspanning biedt? Of ga je winkelen, omdat je dit nu eenmaal altijd doet op zaterdagmiddag? In het laatste geval heeft de activiteit geen betekenis meer voor je, het zal op den duur aanvoelen als sleur. ”

Vraag 2: Hoe ziet je leven er nu uit?

“Sleur gaat vaak over ‘meer’. Je hobby’s moeten spannender, je carrière succesvoller. Meer is niet altijd beter. Het is goed om te kijken naar wat je nu al hebt. Kijk opnieuw in de spiegel van je leven en herwaardeer zowel je leven als jezelf. Je leven kan bovendien ook niet op alle vlakken dynamisch zijn. Als je het belangrijk vindt om hard te werken, stop je dus veel aandacht in je baan. Maar dan heb je ook automatisch minder tijd voor sociale contacten. Als je dat kunt accepteren, dan voelt het niet meer als sleur. Dan is dat de realiteit van een keuze.”

Vraag 3: Voel je passie?

“Passie klinkt altijd groots, maar een boswandeling kun je ook passievol doen. Zolang je maar geniet van datgene dat je doet, dat is passie. Als je er van geniet om met mensen te zijn, dan werkt vaker naar een vriendin toe gaan dus wél. Het is belangrijk om passie te voelen. Sommige mensen kunnen wekenlang zeggen: ‘Alles gaat z’n gangetje.’ Wanneer je er weinig bij stilstaat en leeft op de automatische piloot, dan kan het een sleur worden. ”