<-- NIET ACTIEF -->

Is december bij jou de maand dat het gezellig móet zijn? De feestmaand met hoge verwachtingen? Dat hoeft niet. Het kan ook een gezellig pakjesavond zijn, of een lekker diner met mooie familieverhalen. Hoe laat je de verwachtingen van jezelf en anderen iets meer varen? Wij geven je de beste tips voor minder decemberstress.

“Als ik op televisie een reclame zie waarbij een blije vrouw een kalkoen uit de oven haalt en op tafel zet voor haar vrolijke familie, word ik al gestrest”, vertelt Jorinde. “Ieder jaar zie ik weer tegen deze feestmaand op.” Heb jij net zoals Jorinde in meer of mindere mate last van decemberstress? Wij verzamelden de beste tips voor een feestmaand met minder stress. Leuker voor jezelf en leuker voor je omgeving!

8 tips voor minder decemberstress

1. Laat de kerstboom nog even buiten staan

Als Sinterklaas weer op de boot naar Spanje zit, kun je meteen een kerstboom in huis halen. Wie liever niet van het ene feest in het andere feest duikelt, kan de kerstboom beter nog even buiten laten staan. Geniet na van pakjesavond en haast je niet met het optuigen van de kerstboom. Je kunt er nog lang genoeg van genieten.

2. Minder is meer

Na pakjesavond moet je misschien diep in je buidel tasten voor een cadeautje voor onder de boom. Bespaar jezelf een hoop stress door vooraf met vrienden en/of familie duidelijke afspraken te maken. Geven jullie wel of niet cadeautjes? En wat is ongeveer het budget? Doe het deze kerst eens anders door elkaar alleen zelfmaak cadeaus te geven, briefjes met complimenten of de cadeaus zelfs helemaal af te schaffen.

3. Besef dat het nooit perfect wordt

In kerstfilms is alles om door een ringetje te halen. Een prachtig versierde boom, een gezellige familie en een 10-gangen kerstdiner wat zo uit een kookboek lijkt te komen. Besef dat jouw kerst nooit zo perfect wordt en ook niet zo perfect hoeft te zijn. Focus je op de gezelligheid en het samenzijn. Dat gaat prima samen met een aangebrand voorgerecht en een scheve kerstboom.

4. Vermijd sociale media

Met de feestdagen heb je het waarschijnlijk al druk genoeg met jezelf, je vrienden en je familie. Waarom wil je dan weten wat je Facebookvrienden met kerst eten? En is het echt zo leuk om die vakantiekiekjes van een collega op Instagram te zien, terwijl jij de kliekjes van het kerstdiner opruimt? Social media maakt het wel heel makkelijk om je leven te vergelijken met dat van anderen. Leg je focus liever op je eigen leven en mijd social media even. Dat scheelt een boel decemberstress.

5. Bedenk je eigen alternatief

Van alle kanten hoor je hoe je de feestdagen hoort te vieren. Wees dit jaar een rebel en geef een eigen alternatieve invulling aan deze dagen. Vier oud en nieuw in bed met een goede film, maak kleine hapjes in plaats van een grote maaltijd en versier eens een kamerplant in plaats van een dennenboom.

6. Ga naar buiten

Blijf tijdens de feestdagen vooral niet de hele dag binnen zitten. Voor je humeur en de broodnodige ontspanning is even naar buiten gaan en een stuk wandelen een verademing. Bijkomend voordeel: het is ook nog eens goed voor je spijsvertering.

7. Probeer minder te moeten

Je moet oliebollen eten met oud en nieuw, moet een nieuwe outfit met kerst en je moet al je familieleden zien rond de feestdagen. Moeten, moeten, moeten. Door dit woord te gebruiken, beperk je je creativiteit. Het lijkt alsof er geen andere manier is om iets te doen. Vraag jezelf bij ieder moetje af waarom het moet en van wie het moet. Minder moeten geeft namelijk meer lucht.

8. Maak bewust tijd voor niks

December is de maand van doorgaan en sjezen. Voorkom dat je in de knoop raakt met je to-do list door bewust tijd in te plannen om te niksen. Zet een kruis in je agenda om een avond te bankhangen of om vroeg in bed te kruipen met een boek.

Lees meer over dit onderwerp