<-- NIET ACTIEF -->

Stress zorgt ervoor dat we onder druk beter kunnen presteren. Maar in een wereld waarin prikkels elkaar snel opvolgen, gaan we sneller gebukt onder stress. Iets wat kan helpen: maak tijd voor meer me-time en down-time. Wat voor time? Wij leggen het je uit.

Minder stress, minder prikkels

Leef je in de hoogste versnelling, dan is er weinig tijd om informatie te verwerken. Prikkels volgen elkaar zo snel op, dat er nauwelijks ruimte in je hoofd is om ze een plekje te geven. Hierdoor kan je brein gedachtes minder goed de ruimte geven. Wil je minder stress ervaren? Gun jezelf dan vaker momenten met minder prikkels en maak tijd voor me-time en down-time.

Neem tijd voor me-time

Me-time betekent letterlijk: ik-tijd. Iedereen heeft tijd nodig voor zichzelf. De een meer dan de ander. Vooral in stressvolle periodes, of tijdens drukke dagen is het belangrijk om een momentje voor jezelf te nemen. Heb je een verjaardag? Maak dan bijvoorbeeld eens een ommetje, in plaats van de hele dag in de drukte te zitten. Drukke dag op je werk? Doe een korte ademhalingsoefening op de wc of een ander rustig plekje.

Neem je tijd voor jezelf, dan kun je geconfronteerd worden met (negatieve) gedachtes. Waar we voorheen continu afgeleid werden door prikkels, zijn we nu ineens op onszelf aangewezen. Ben je alleen dan is het soms knap lastig om negatieve gedachtes te relativeren. Maar weet: dit is heel normaal. Het is als het ware even door de zure appel heen bijten. Hoe vaker je me-time inlast, hoe beter je leert omgaan met je gedachten. Je leert om ze wat minder serieus te nemen. Vind je het moeilijk om alleen te zijn? Probeer dan eens dit:

  • Begin klein en bouw het rustig op. Start bijvoorbeeld met drie momentjes op de dag waarin je een paar minuten let op je ademhaling.
  • Start met mediteren. Met mediteren leer je beter grip te krijgen op je (negatieve) gedachten. Lees hier 11 tips om te beginnen met mediteren.
  • Vind een leuke hobby die je alleen kunt doen. Denk aan vintage meubels opknappen, begin met een bullet journal of bespeel een nieuw instrument.
  • Ga een half uurtje wandelen met een podcast op, zoals deze drie podcasts.
  • Kies voor een individuele sport. Zo ben je alleen én kom je aan je portie beweging. Bewegen is overigens perfect voor minder stress.

Down-time: minder prikkels

Down-time is tijd waarin je het aantal prikkels beperkt. Hierdoor krijgt je brein de tijd om de informatie van de dag te verwerken. Tijdens down-time ontdoe je jezelf van nieuwe informatie. Je kunt het dus ook besteden samen met iemand, zolang jij maar ontspant. Denk bijvoorbeeld aan een bordspel of kop thee drinken met een vriend(in). Tv-kijken kán down-time zijn, maar voor sommigen is het een nieuwe stroom aan informatie, door al het licht en geluid wat op je af komt. Kies wat past bij jou. Inspiratie nodig? Denk bijvoorbeeld aan deze 10 activiteiten.

Wist je dat hoogsensitieve personen gevoeliger zijn voor prikkels? Ze ervaren daardoor ook sneller stressgerelateerde klachten. Hoe dat zit, lees je hier.