<-- NIET ACTIEF -->

De Nederlandse vrouw schaamt zich voor haar naakte lichaam. Als ze naakt voor de spiegel staat, voelt ze zich te dik, wit en ontevreden. ‘Ik schaam me voor mijn buik’ – zegt 47 procent. En: ‘Ik voel me minderwaardig’.
Het klinkt mooi: je bent mooi zoals je bent. Maar daar denkt de Nederlandse vrouw totaal anders over. Als zij naakt voor de spiegel staat, voelt zij zich ontevreden en beschaamd. Vier op de tien vrouwen voelt zich te dik als ze naakt is en zestien procent voelt zich minderwaardig in vergelijking met anderen. Dit blijkt uit het Blootonderzoek 2014 in opdracht van het tijdschrift gezondNU.

‘Ik schaam me voor mijn buik’

Waar schaamt de Nederlandse vrouw zich voor? Bijna de helft van alle vrouwen (47 procent) schaamte zich voor haar buik, 31 procent voor haar vetrolletjes, 19 procent voor haar benen en 12 procent voor haar heupen. Omdat we ons schamen, gaan we liever niet naar een sauna of zwembad.

Maar twee op de tien vrouwen zegt zich nergens voor te schamen. En slechts elf procent van de vrouwen voelt zich zelfverzekerd over haar naakte lichaam.

Ons zelfbeeld verslechtert

Ook in 2011 deed gezondNU dit onderzoek. Wie de twee onderzoeken naast elkaar legt, ziet dat ons naakte zelfbeeld slechter wordt. Drie jaar geleden zei 10 procent van de vrouwen zich minderwaardig te voelen ten opzichte van andere vrouwen als zij naakt was of in badkleding liep, nu is dat 16 procent. Toen voelde 35 procent van de vrouwen zich te dik, nu: 40 procent. Ook de groep die zich wél lekker in haar naakte vel voelt, wordt kleiner. Toen was dat een kwart, nu maar 13 procent.

Meer schaamte door Facebook

Dat we ons meer schamen, lijkt samen te gaan met de toegankelijkheid van de cosmetische chirurgie stellen deskundigen. Door betere technieken kunnen we ons lichaam makkelijker verbeteren. Als er een keuze is iets te laten doen aan je borsten en rimpels, is het bijna gek als je het niet laat doen. Ook Facebook zet de hang naar perfectie op scherp. In deze etalage zetten we de ideale versie van onszelf. Wie met afstand naar zichzelf kijkt, blijkt vaker negatief te oordelen over zichzelf.

‘Ik durf niet naar de sauna’

Voor de redactie van gezondNU was het Blootonderzoek aanleiding verder te zoeken: belemmert schaamte vrouwen van een bezoekje aan de sauna? Samen met wellnessresort de Veluwse Bron hield zij een enquête. Naakt is inderdaad een drempel. ‘Ik ga niet naar de sauna omdat ik niet naakt durft te zijn’, zegt een kwart van de mensen. Een op de vijf durft niet naar een sauna uit angst bekenden tegen te komen.

Het Blootonderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard in juli 2014 onder 546 vrouwen. De resultaten en het commentaar van deskundigen staat in de gezondNU 10, een thema-editie over het Naakte lichaam.

Meer zelfvertrouwen? Lees: Krijg meer vertrouwen in je naakte lichaam »