<-- NIET ACTIEF -->

Uren Netflixen op de bank, wandelen in het bos, schilderen of verdwijnen in een boek. Iedereen heeft een eigen manier om te ontspannen. Als je het futuroloog Alex Pang vraagt, zouden we deze rustmomenten veel serieuzer moeten nemen. “We moeten beseffen dat rust niet iets is dat je steelt van je werk. Het is een juist een investering in je werk en leven.”

Waarom zouden we rust serieuzer moeten nemen?

Futuroloog Alex Pang: “Omdat rust ons leven beter maakt en het een geheim ingrediënt is voor meer productiviteit. Alleen op zakelijk vlak levert het ons al veel op. Wie tijd heeft voor hobby’s en tijd heeft om te sporten, is niet alleen gezonder, maar kan zich ook beter concentreren en komt makkelijker in float states. Zo noemen psychologen een periode waarin je je heel goed kunt concentreren, compleet wordt opgeslokt door je werk en superproductief bent. Uit onderzoek blijkt dat mensen die genoeg rust nemen, een kleinere kans hebben op alzheimer en minder snel een burn-out krijgen. Je hebt zelfs een betere carrière en een hoger inkomen als je rust serieuzer neemt.”

Picasso, Beethoven en Darwin schenen doelgericht te rusten. Hoe deden ze dat?

“Ze zetten werk op één in hun leven, rust op twee en hun familie op drie. Al het andere is onbelangrijk. Beethoven en Picasso zouden niet op Facebook, Twitter en Instagram kijken terwijl ze eigenlijk iets beters te doen hebben. Ik denk dat ze eerder een wandeling zouden maken, omdat het meer oplevert voor hun werk. Wat deze mensen ook gemeen hebben, is dat ze de dag beginnen met de taken waar je je opperste concentratie voor nodig hebt. Er is dan niemand die je kan afleiden. Ik heb twee kinderen en sta expres vroeg op om te schrijven voordat ze wakker worden. Dit zijn mijn belangrijkste uren van de dag, ik schrijf dan het best. Daarnaast zijn er kleine gewoontes die heel waardevol zijn als je ze herhaalt. In de middag wandelen of op een andere manier bewegen is een goede manier om je op te laden. Je geeft je brein de kans om dingen te verwerken. Na een paar uur werken wandel ik altijd met mijn hond. Meestal kom ik dan tot de beste ideeën of oplossingen. Daarom heb ik altijd een notebook bij me, anders ben ik het vergeten tegen de tijd dat ik thuis ben.”

Hoe kun je het best rust nemen?

Slapen is heel belangrijk voor ons, maar rust is veel meer dan alleen voldoende slapen. Als je kijkt naar de meest effectieve manieren om jezelf lichamelijk en geestelijk op te laden, dan zijn het niet de passieve vormen van ontspanning die werken, zoals Gilmore Girls binge-watchen of uren op Facebook rondhangen. De vormen van rust die je het meest opladen, zijn vaak lichamelijk en geestelijk uitdagend. Ze zorgen ervoor dat je even niet aan je werk denkt, omdat je totaal iets anders doet dan op je werk. Zo ziet ons brein social media niet als ontspanning, maar als werk. Er zijn dus veel betere dingen die je in je vrije tijd kunt doen.”

Hoe gaan we rust nemen meer waarderen?

“Door er allereerst bij stil te staan waarom we rust zien als nutteloos tijdverdrijf. Ik denk dat dit komt doordat we geloven dat er een relatie is tussen hoe hard we werken en hoe succesvol we zijn. Logisch dat we rust dan als een teken van zwakheid zien en het nutteloos vinden. Het is belangrijk dat we beseffen dat rust niet iets is dat je steelt van je werk, het is juist een investering in je werk en in je leven. Als we praten over de balans tussen werk en privé, lijkt het net alsof het twee politieke partijen zijn die lijnrecht tegenover elkaar staan. Eigenlijk moet je ze zien als een goed huwelijk of een creatieve relatie. John Lennon en Paul McCartney waren heel verschillende songwriters, maar dat zorgde juist voor uitzonderlijk goede nummers. Werk en rust zijn ook compleet verschillende dingen, maar als de balans goed is, heeft dat een groot effect op je leven. Als je beseft hoe belangrijk rust is en hoe het je leven kan verbeteren, neem je het automatisch serieuzer.”

Welke vorm van ontspanning levert het meest op?

“Dát je tijd neemt om te ontspannen is het allerbelangrijkst. Je kunt niet zeggen welke vorm je het meest oplevert, dat verschilt per persoon. Net zoals een voorkeur in muziek en eten heel persoonlijk is. Een potje schaken is dus niet per definitie beter dan het spelen van videogames. Ik ben er wel van overtuigd dat iedereen een vorm van ontspanning kan vinden die je leuk vindt en voor jou werkt. Zolang het maar uitdagend is en anders is dan je werk.”

Hoe belangrijk is rust in jouw leven?

“Heel belangrijk. Alles waar ik in mijn boek over schrijf, pas ik toe. De grootste verandering is dat ik vaker een dutje doe en dit meer waardeer dan eerst. In plaats van een latte macchiato drinken na de lunch, ga ik nu even slapen. Daar was ik vroeger juist heel sceptisch over, omdat ik dutjes altijd associeerde met de middagdutjes van kinderen van drie jaar oud. Ook ga ik nu veel vaker naar buiten om te wandelen en speel ik regelmatig een videogame. Ik was dertien toen Star Wars uitkwam, daarom zijn Star Wars-games bijzonder voor mij. Het is een manier om me even onder te dompelen in een universum waarmee ik ben opgegroeid. Dat werkt heel ontspannend.”

Alex Pang schreef het boek ‘Rust in uitvoering’ over het belang van voldoende rust nemen. 

Lees meer over dit onderwerp