<-- NIET ACTIEF -->

Het leven is niet perfect. Sorry! Het leven bestaat uit problemen oplossen. Het leven is het gat in je panty waarover je snel je rok­­je moffelt. Het draait alleen niet om die gaten, maar om het rokje. De snelste route naar méér geluk is je focussen op het positieve. Wij geven je 5 simpele geluksboosters.

1. Denk jezelf een ommetje

Jezelf de grond in piekeren, dat kan iedereen. Omdenken is een kunstvorm op zich. Probeer het elke dag opnieuw en plak de beste quotes op je spiegel, of stop ze in je portemonnee. ‘Een elftal kan fouten maken, maar toch de wedstrijd winnen’ – te cliché voor jou. Zoek verder naar die omdenkspreuk die voor jou werkt. Moeilijke periode? ‘Als iets boven je hoofd groeit, groei dan mee!’.

2. Geniet van minder

De woorden prijsverdubbelaars, vette bonussen en ‘dikke’ bankrekening worden uitgesproken alsof ze ons automatisch blij maken. Maar juist minimalisme is de trend. Social media (veel!), spullen (veel!) en een agenda (vol!) zijn alles bij elkaar maar één ding: Een Bak Vol Met Prikkels. Ons brein is helemaal niet gemaakt voor al die prikkels. Of het nu Marie Kondo is of een tiny house; beiden draaien om minder. Minder spullen, minder gedoe, minder bezit. Er zijn allerlei manieren om te minimaliseren. De één vindt het in minder werken, de ander in kleiner wonen. Geen mens is gemiddeld en dat is voor minderen niet anders. Minder dus op jouw manier!

3. Wandel met elkaar

We betalen voor de sportschool, praten daar met niemand, liggen daarna op de bank om bij te komen en hebben de volgende dag spierpijn. Iets gaat mis … maar wat? Nou ja, dat dus. Vergeet die sportschool en doe ouderwets: wandel met elkaar. Samen lopen en kletsen, dat klinkt natuurlijk supertuttig. Maar doe het eens en ervaar het effect. Wandel met je collega’s tussen de middag, loop met je kind naar de winkel en ga op zaterdag eens lopend naar de stad (koffie met appeltaart in een cafeetje en dan weer terug). Samen lopen zorgt voor een goed gesprek, je neus ziet de zon en je bloedcirculatie draait op volle toeren. En dat abonnement op de sportschool – opzeggen!

4. Praat niet, maar doe

In therapieland is er een verschuiving van praten naar doen. Natuurlijk is praten belangrijk om zelfinzicht te ontwikkelen. Maar veel behandelaars verwachten meer van je. Actie! Zij vinden dat je je nieuwe inzichten vooral in de praktijk moet toetsen, zodat je nieuwe ervaringen creëert die je zelfvertrouwen, motivatie en zelfredzaamheid vergroten.

5. Slaap meer

Gemiddeld slapen we zeven uur, maar dit mogen er best acht zijn. Een uur meer lijkt niet veel, maar te weinig slaap leidt tot verminderde prestaties op de korte termijn en een verminderde weerstand op de lange termijn. Hierdoor word je gevoeliger voor bijvoorbeeld een verkoudheid of griep. Langer slapen zorgt voor betere prestaties. Wil je langer slapen per nacht, bouw dit dan geleidelijk op. Ga elke avond vijf minuten eerder naar bed. In minder dan twee weken ga je dan al een uur eerder naar bed.

Lees meer over dit onderwerp