<-- NIET ACTIEF -->

Wie op zijn rug slaapt is een gereserveerd type. Een buikslaper luistert goed. Zegt je slaaphouding iets over je persoonlijkheid? Ja, zegt de Britse professor Chris Idzikowski. Hij onderzocht duizend slapende mensen en legde een verband tussen hun houding en hun karakter. Of het waar is? Wie weet… Maar wel heel leuk om te kijken of het bij jou klopt.
 

Professor Chris Idzikowski staat in Groot-Brittannië bekend als dé slaapexpert van de eeuw. Jarenlang deed hij onderzoek naar alle aspecten van slaap zoals slaapgedrag en nachtruststoornissen. Idzikowski is op het moment directeur van het Sleep Assessment and Advisory Service, een adviesinstituut dat in 1993 in het leven werd geroepen voor hopeloze nachtbrakers. Daarnaast heeft de slaapexpert nog een aantal hoge titels op zijn naam staan. Zo was hij voorzitter van het Royal Society of Medicine Forum en zat hij in het bestuur van het European en US Sleep Research Societies.

Wat voor slaper ben jij?

Deze serieuze onderzoeksman komt met wel een heel opmerkelijk onderzoek. Volgens Idzikowski kan je slaaphouding namelijk iets over je persoonlijkheid zeggen. Hij analyseerde bij duizend hotelgasten zes slaapposities en stelde vast dat elke positie overeenkomt met enkele uitgesproken karaktertrekken. Wij zijn er nog niet zeker van. Maar misschien herken je jezelf er wel in.

De zes slaaphoudingen van dr. Chris Idzikowski

Foetushouding

Je ligt op je zij met opgetrokken knieën en handen onder de kin.

Karakter: Foetusslapers zijn volgens de theorie nogal verlegen en gevoelige mensen, ook al lijken ze van de buitenkant behoorlijk sterk en stoer. Veertig procent van de onderzochte slapers, waarvan twee keer zoveel vrouwen dan mannen, sliepen in deze positie.

Houtblokhouding

Je ligt op je zij met armen en benen gestrekt.

Karakter: Deze mensen zijn sociaal ingesteld en horen graag bij een groep. Ze zijn lichtgelovig en nemen vreemden gemakkelijk in vertrouwen.

Verlanger

Je slaapt op je zij met de armen vooruitgestrekt.

Karakter: Verlangers of hunkeraars willen iets heel graag. Ze zijn open ingesteld, maar zijn ook achterdochtig en kunnen cynisch uit de hoek komen. Ze nemen niet snel beslissingen, maar als ze die eenmaal hebben genomen wijken ze daar niet meer vanaf.

Soldaathouding

Je slaapt op je rug met je armen langs het lichaam.

Karakter: Dit zijn meestal stille, gereserveerde types die hoge eisen aan zichzelf en anderen stellen.

Vrije val

Je slaapt op je buik met de armen naast je hoofd.

Karakter: Deze slapers worden vaak omschreven als gezellige mensen, maar die wel gevoelig zijn voor kritiek en in elke situatie de touwtjes in handen willen houden. Ze kunnen een nerveuze indruk maken en zijn snel op hun teentjes getrapt.

Zeester

Je ligt op je rug met je armen naast je hoofd.

Karakter: Starfishen zijn uitstekende luisteraars en staan altijd klaar voor je als je ze nodig hebt. Deze ‘goede vrienden’ staan niet graag in het middelpunt van de belangstelling.