<-- NIET ACTIEF -->

Feestjes, werkborrels en bruiloften … als introvert kunnen die best lastig zijn. Sterker nog, velen zul je hier geen plezier mee doen. En nee, je bent niet mensenschuw, maar gewoon graag op jezelf. Je bent niet zo van grote groepen mensen, maar van één-op-één-gesprekken. Hoe hang je toch de slingers op? We geven negen tips.

Een ruimte vol mensen die je half kent. En jij moet er iets mee. Horror! Als introvert ben je zo in één avond je energie voor een week kwijt. Een feestje vind je best leuk, maar zo’n grote groep … daar heb je misschien niet zoveel zin in. Hoe vermaak je je toch als introvert op een feest?

Tip 1: Neem een rustmoment voordat je gaat

Laad jezelf voor het feest gaat nog even op door een boek te lezen op de bank, rond te scharrelen in de tuin of een serie te kijken. Even ontspannen en je batterij opladen.

Tip 2: Schets de situatie in je hoofd

Bedenk hoe je jezelf wilt voorstellen, wat je van mensen wilt weten en wat je kunt doen als je de ruimte binnenloopt. Het kan fijn zijn om je een beetje voor te bereiden op wat er komen gaat en na te gaan waar jij zin in hebt en hoe je je voelt.

Tip 3: Zorg dat je iets te doen hebt

Als je iets om handen hebt, verstrijkt de tijd sneller. Misschien kun je helpen met het weghalen van glazen of het serveren van taart? Zo hoef je niet per se constant met mensen te praten, maar ben je wel aanwezig op het feest.

Tip 4: Neem een adempauze

Ga even naar het toilet, bestudeer de boekenkast van degene bij wie je op bezoek bent, schuif aan bij de kindertafel, help de gastheer met de drankjes, loop een rondje in de buitenlucht. Je ontsnapt zo even uit de kring. Gewoon, even genieten van de stilte.

Tip 5: Jij bent jij

Het maakt niet uit als je misschien niet de grappigste bent. Of de gangmaker. Als je van jezelf jezelf mag zijn (há), dan ontspan je sneller en voel je je meer op je gemak. Of je nu aan het praten bent met iemand of langs de zijlijn staat. Dat maakt dan niet meer uit. Bedenk dat het erom gaat waar jij zin in hebt. Jij moet je goed voelen bij wat je doet.

Tip 6: Check de voeten

Mensen geven vaak aan of ze openstaan voor nieuwe gesprekspartners tijdens een gesprek. Hoe? Met hun voeten! Voeten verraden je gedachten. Staan de voeten recht naar de gesprekspartner toe, dan is het waarschijnlijk een één-op-één-gesprek. Staan de voeten wat wijder of schuin – in een soort driehoek – dan is er ruimte voor een extra persoon.

Tip 7: Focus op één persoon

De kans is groot dat je als introvert persoon het liefst één-op-één-contact hebt. Doe dit ook tijdens een feestje. Dat is minder overweldigend en je energie neemt minder af.

Tip 8: Heb enkele vragen paraat

Ga je naar een familiereünie, dan kun je misschien van tevoren al bedenken of je naar bepaalde mensen nieuwsgierig bent. Bijvoorbeeld naar de reis die je achternichtje heeft gemaakt, de handwerkhobby van je oma of het nieuwe huis van je oom en tante. De volgende vragen kunnen ook de aanzet zijn van een mooi gesprek, ook met onbekende mensen:

  1. Wat heb je vannacht gedroomd?
  2. Ik zie dat je een ring/horloge/armband draagt – zit daar een verhaal achter?
  3. Stel je wordt morgen wakker met een nieuwe kwaliteit. Wat zou je willen?
  4. Wat is je ultieme vakantie(bestemming)?
  5. Wat is het leukste dat je afgelopen week hebt gedaan?
  6. Wat vind je het mooiste boek van de laatste tijd?

Tip 9: Geef jezelf oplaadtijd, introvert

Voor introverte mensen kan contact met (groepen) mensen veel energie kosten. Je hebt tijd nodig om je batterij weer op te laden. Hoe? Door rust te nemen. Gun jezelf die rust ook: zorg ervoor dat je een paar uur of een dag voor jezelf hebt na een groot sociaal evenement, zodat je even kunt opladen.