<-- NIET ACTIEF -->

Tussen het gesjees van cadeaus kopen en de kerstboom optuigen moet er ook nog een smakelijk kerstdiner op tafel komen. Paniek! Stop! Met deze tips en recepten zet je zonder stress een feestmaal op tafel. Deze kerst sta je niet met zweetdruppels op je bovenlip achter de pannen. En de afhaalchinees wordt ook niet op het laatste moment gebeld. Want met deze tips en recepten ben je een keukenprinses en stralende gastvrouw in één.

1. Begin op tijd

Het lijkt misschien een open deur, maar een goed begin is echt het halve werk. Haal de boodschappen daarom zo veel mogelijk van te voren in huis. Probeer geen ingewikkelde culinaire hoogstandjes uit waarvan je niet weet of je ze wel aankunt. Gebruik bijvoorbeeld de recepten onderaan deze pagina.

2. Maak twee boodschappenlijstjes

Verdeel de benodigde boodschappen over twee lijstjes. Een lijstje met boodschappen die langer houdbaar zijn en een lijstje met boodschappen die je vers moet kopen. Zo kun je de grote kerstboodschappen verdelen over meerdere dagen.

3. Kopieer de Amerikanen

In Amerika zijn veel bring-your-own-food-feesten. Kortom; je neemt je eigen eten mee. Waarom zou je dit ook niet bij het kerstdiner doen? Jij zorgt voor de drankjes en de gasten nemen een voor-, hoofd- of nagerecht mee.

4. Het anti-stressdiner

Voorgerecht: Aardappel-winterpeentaart

Nodig voor 4 personen:

  • 700 gram vastkokende aardappelen
  • 200 gram winterpeen
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 vrije-uitloopeieren
  • verse tijm
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 100 ml (soja-)kookroom
  • 12 tomaten
  • 1 bos bosui
  • verse munt

Bereiding
Deze aardappeltaart is simpel te maken en als je kiest voor een smakelijke aardappel, is het helemaal genieten. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Plet de knoflookteentjes en verwijder de schilletjes. Plet de teentjes vervolgens helemaal fijn met de vlakke kant van een koksmes en hak ze in stukjes. Kluts in een ruime kom de eieren en voeg de knoflook eraan toe. Rits de blaadjes tijm van de takjes en voeg deze toe aan het mengsel.

Nu kunnen de zachte geitenkaas en de kookroom erbij. Schil daarna de aardappelen en winterpeen. Snijd ze in dunne, gelijke plakjes en roer ze door het ei-roommengsel. Beleg een klein cakeblik met bakpapier en verdeel hierin de plakjes aardappelen en winterpeen. Schenk het restant van het eimengsel erover. Zet het cakeblik in de oven en laat de taart ongeveer 45 minuten garen. Maak er een frisse salade bij van gesneden tomaten, bosui en verse munt met een drupje olijfolie en grove peper uit de molen.

Hoofdgerecht: Geroosterde mixspies met röstikoekjes

Nodig voor 4 personen:

  • 200 gram kleine gepelde gamba’s
  • 300 gram runderbiefstuk
  • 1 stengel citroengras
  • 6 teentjes knoflook
  • 8 takjes verse rozemarijn
  • 600 gram vastkokende aardappels
  • 2 theelepels mierikswortel
  • verse basilicum
  • 25 gram biologische roomboter
  • 75 gram zachte geitenkaas

Bereiding
De combinatie van vis en vlees zorgt voor een heerlijke, bijzondere smaak. Dat maakt dit gerecht zo verrassend. Begin met het marineren van de gamba’s en biefstuk. De marinade maak je van fijngeraspt citroengras, fijngesneden knoflook, rozemarijn en een scheutje olijfolie. Hierin leg je de in gelijke stukken gesneden biefstuk en de gepelde gamba’s. Als je stevige takken rozemarijn hebt, kun je er de naaldjes van afroetsjen en de takjes gebruiken als satéprikkers om spiesjes mee te maken.

Boen de aardappels onder de kraan schoon en rasp ze grof, met schil en al. In een ruime kom meng je de geraspte aardappel met mierikswortel, fijngesneden basilicum, ei en grove peper uit de molen goed door elkaar. Verwarm een drupje olijfolie en roomboter in twee grote koekenpannen. Verdeel de aardappel in gelijke porties en vorm hier platte röstikoekjes van. Bak ze op gematigd vuur goudbruin en gaar of laat ze nagaren in een oven van 140 graden. Rooster de spiesjes in de koekenpan. Door de marinade hoef je geen extra olie toe te voegen. Roer intussen de zachte geitenkaas los en meng hier wat gesneden rozemarijn en basilicum door. Lekker als dip! Serveer er een salade bij of seizoensgroenten uit de wok.

Nagerecht: Appel-peercrumble met yoghurtijs

Nodig voor 4 personen:

  • 300 gram appels
  • 300 gram peren
  • 1 biologische citroen
  • verse gember
  • 50 gram biologische roomboter
  • 80 gram volkorenmeel
  • 50 gram lichte basterdsuiker
  • 2 eetlepels pecannoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 bolletjes yoghurtijs
  • 2 passievruchten (optioneel)

Bereiding
De originele appelcrumble is een bron van calorieën, suiker en boter; deze variatie is een stuk gezonder! Verwarm de oven voor op 175 graden. Rasp alleen het gele gedeelte van de citroenschil, want het witte is bitter. Snijd na het raspen de citroen doormidden en pers het sap eruit. Verwijder de schil van een stukje gemberwortel en rasp de gember. Doe de citroenrasp, -sap en gember in een ruime kom. Schil de appels en peren en snijd ze in gelijke kleine blokjes.

Meng het fruit direct in de kom; het citroensap zorgt er namelijk voor dat het fruit niet verkleurt. Verdeel het fruit over de bodem van een ovenschaal. Weeg in een mengkom de volkorenmeel, basterdsuiker, kaneel en fijngehakte pecannoten af voor de crumble. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes. Maak nu snel de crumble voordat de boter begint te smelten. Wrijf de boter losjes met je vingers door de overige ingrediënten, zodat je kruimels krijgt. Verdeel de crumble gelijkmatig over de gesneden appels en peren en zet de ovenschaal ongeveer dertig minuten in de oven. Check of het niet te snel gaat. Serveer met een bolletje yoghurtijs en een halve passievrucht of ander feestelijk fruit.