Op Facebook wordt de wereld vaak een beetje mooier, rimpelozer en strakker voorgesteld dan die in werkelijkheid is. Wetenschappers vinden dat vaak helemaal niets. Het zou heel slecht zijn voor ons zelfbeeld. Maar daar is gezondNU-columnist Clara den Boer het absoluut niet mee eens. Waarom?

“De wereld is nog nooit zo’n veilige, mooie plek geweest als nu”, stelt psycholoog Clara den Boer, “en toch zijn we ons daar nauwelijks van bewust. Ellende regeert het wereldnieuws. Ik lees daarom al jaren geen krant meer. Al dat verdriet en geweld geven me een gevoel van machteloosheid, omdat ik er toch niet direct iets aan kan veranderen.”

“Er wordt veel gemopperd op Facebook en Instagram, omdat daar alleen maar perfecte plaatjes te zien zijn. Maar wat is beter voor je brein? Al die nare krantenberichten of de te rooskleurige werkelijkheid van Facebook? Ik denk dat het mooier maken van de realiteit en dat delen met elkaar over het algemeen gezond is voor jouw manier van denken.”

“Belangrijk is dan wel dat je je niet buitengesloten voelt (‘zie mij nou zielig wezen’) en dat je jezelf niet vergelijkt met anderen. Als Facebook en Instagram goed gebruikt worden, zijn ze vooral verzamelplekken van mooie herinneringen die je met dierbaren deelt. Door te delen word je bevestigd en daar word je blij van”, vertelt psycholoog Clara den Boer.

Heb je nog steeds geen goed zelfbeeld na dit fijne nieuws? Probeer dan eens het volgende:

Stop met oordelen

Las elke dag even een time-out in. Laat alles uit je handen vallen en trek je terug, al is het maar vijf minuten; gewoon even in stilte zijn. Als je wilt, kun je mediteren of ontspanningsoefeningen doen. Maar gewoon stil zijn is ook al een manier om het oordelen te stoppen en ruimte te scheppen in je hoofd.

Doe aan zelfonderzoek

Veel mensen vinden het lastig om te zeggen wat zij aan zichzelf goed vinden. Vraag het daarom eens aan anderen. Vaak vinden we het vanzelfsprekend wat we doen, terwijl anderen dat juist bijzonder vinden. Vraag drie mensen die dichtbij je staan wat ze van je vinden;
1) Wat vindt je buurvrouw van je?
2) Wat vindt je collega van je?
3) Wat vindt je beste vriendin van je?

Ontdek wat wel mooi is

Ga voor de spiegel staan en schrijf minstens drie dingen op die je mooi vindt aan je eigen uiterlijk:
1)…
2)…
3)…

Uiterlijk alleen is niet alles…

Zorg dat je behalve je uiterlijk nog meer hebt om trots op te zijn. Je werk bijvoorbeeld, of een andere vorm van zingeving. Bedenk wat dat voor jou kan zijn:
1)…
2)…
3)…

Beeldcredit: maxpro | Shutterstock.com