<-- NIET ACTIEF -->

Je bed is nog zo lekker warm, je ligt zo lekker, buiten is het nog donker, vooruit; nog een keer omdraaien … Waarom zou je vroeg uit je bed gaan? Nou, hierom! Vroeg opstaan heeft echt grote voordelen; we presenteren er zes.

1. Je geniet optimaal van de ochtendrust

In de ochtend is het nog rustig, thuis maar ook op straat. Geen voorbij scheurende auto’s, bellende mensen en meutes scholieren. Wees je daarvan bewust als je thuis bent, of buiten. Luister eens naar de stilte bijvoorbeeld (bijzonder!). En als je in alle vroegte naar buiten gaat; geniet van de schemering, de lucht en de opkomende zon.

2. Tijd om te ontbijten

Het ontbijt overslaan is echt een slechte gewoonte: je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om in de ochtend energiek en gefocust te zijn. Vroeg opstaan helpt je gezonder te eten, omdat je dan de tijd hebt om een goed ontbijt klaar te maken.

3. Een relaxte en positieve start

Snel douchen, snel aankleden en snel een broodje voor onderweg. Oh, en ook nog snel je tanden poetsen. Sleutels!? Bijna vergeten! Als je vroeg opstaat, is snel verleden tijd. Door de rust heb je een relaxte en positieve start. Je hebt de tijd om even na te denken, iets te lezen en rustig te eten en aan te kleden.

4. Positieve impact op je mentale gezondheid

Wat je het eerste uur van de dag doet, bepaalt vaak hoe de rest van je dag eruit zal zien. Wie in de haast dingen vergeet, herkent het gevoel dat je de rest van de dag achter de feiten aanloopt. Door vroeg te starten, verlaag je onmiddellijk je stresslevel. Ook uit onderzoek blijkt dat ochtendmensen vaak positiever, optimistischer en tevredener in het leven staan.

5. Productief werken

Wie ‘s ochtends goed van start gaat, is productiever op zijn werk. Je kunt je volop focussen en onderzoek heeft aangetoond dat onze hersenen het beste functioneren tijdens de vroege uurtjes.

6. Verbetert je slaapkwaliteit

Vroege vogels hebben vaak een goede slaaproutine. Ze gaan eerder naar bed en vaak elke dag op hetzelfde uur. De interne klok zal hierdoor beter werken, waardoor in slaap vallen en opstaan natuurlijker en gemakkelijker aanvoelt.

Hoe zorg je ervoor dat je een vroege vogel wordt? Ga eerder slapen, pas je slaapgedrag rustig aan en plan iets concreets en belangrijks in de ochtend. Lees ook dit artikel met tien tips om je dag productief te starten »