<-- NIET ACTIEF -->

Is het je wel eens opgevallen hoe vaak je het woord ‘moeten’ gebruikt? Je moet naar je werk, je moet je tandenpoetsen, je moet naar de supermarkt en je moet sporten. Volgens schrijver en trainer Rick van Asperen is het hoog tijd om te stoppen met al dat moeten, want het beperkt ons veel te veel in ons denken en doen.

Om te stoppen met moeten is er een speciale dag in het leven geroepen: de Nationale Moetenvrije Dag. Het doel van deze dag is je bewuster maken van hoe vaak jij op een dag het woord moeten gebruikt. De Nationale Moetenvrije Dag is het initiatief van Rick van Asperen, schrijver van het boek ‘De groeten met moeten’. Op deze dag probeer je zonder moeten te leven. Volgens Van Asperen werkt dit namelijk tegen stress. Maar hoe werkt dat, een leven zonder moeten?

Soms moet je toch gewoon iets?

Rick van Asperen: “We gebruiken het woord moeten op twee manieren: vanuit gewoonte of om onszelf of anderen opdrachten te geven waar we niet onderuit denken te kunnen. Vanuit gewoonte zeg je bijvoorbeeld: ‘Daar moet ik even over nadenken’. Je kunt ook zeggen: ‘Daar denk ik nog even over na’. Door moeten weg te laten of het te vervangen door andere woorden zoals willen, kiezen of doen, straalt je communicatie veel meer energie uit. Het woord moeten wordt ook vaak gebruikt omdat we denken of vinden dat we iets moeten. Daar zitten veel nadelen aan.”

De nadelen van moeten

“Het woordje moeten is niet zo onschuldig als het lijkt”, aldus Rick van Asperen. “Als je het woord moeten gebruikt, verschuif je de verantwoordelijkheid. Je had immers geen keuze, je moest het van iemand ander doen. Of je hebt iemand anders door middel van moeten de opdracht gegeven en die heeft het niet goed uitgevoerd. Sorry, het is dus niet mijn schuld. Ten tweede creëer je met moeten ongelijkwaardigheid. Er is iemand die de lakens uitdeelt en iemand die hier dus naar moet luisteren. En tot slot; het gebruik van het woord moeten beperkt je creativiteit. Door het te gebruiken, krijg je het idee dat er geen andere manier is om iets te doen. Ik kies liever voor het nemen van verantwoordelijkheid en het in stand houden van de gelijkwaardigheid, zodat we samen door middel van creativiteit wegen kunnen ontdekken waar we beiden plezier aan beleven.”

Zo stop je met moeten

Vandaag, de tweede vrijdag van juni, wordt het startsein van de Nationale Moetenvrije Dag gegeven. Op deze dag kun je aan de slag gaan met moetenvrij leven. Denken en beslissingen nemen vanuit de mogelijkheden die je hebt om allerlei alternatieve opties te creëren. Rick van Asperen vertelt hoe je dit doet: “We hebben verschillende activiteiten bedacht om je bewustzijn van het gebruik van ‘moeten’ te vergroten. Zo kun je de ‘moetenbingo’ spelen of elke keer toeteren met de ‘moetentoeter’ als iemand het woord moeten gebruikt. Ben je je bewust geworden van jouw gebruik van het woord moeten dan kun je op zoek gaan naar andere mogelijkheden en gebruik je dus je creativiteit. Je gaat dingen doen omdat jij ze wilt en doet ze op jouw manier.”

Moetenbingo

Voor het spelen van de moetenbingo heb je een bingokaart nodig, die kun je downloaden op de website www.nationalemoetenvrijedag.nl. Op de bingokaart noteer je hoe laat je bent begonnen met het spelen. Elke keer dat je moeten gebruikt, kruis je een vakje aan. Heb je de kaart vol? Dan noteer je de eindtijd. Door vervolgens 24 te delen door het totaal aantal minuten waarin de kaart vol was en daarna met 24 (= aantal keer moeten) te vermenigvuldigen, bereken je de moetenvirusbesmettingsgraad. Hoe lager het getal, hoe lager de besmetting met het moeten-virus. Ook kun je vanavond voor de televisie meespelen met de grote moetenbingo.

De groeten met moeten is het boek van Rick van Asperen, zijn boek is het bewijs dat je echt helemaal niets moet. Met het boek ga je op een ont-moetenreis. Kies voor het waarmaken van je eigen dromen.
Koop bij bol.com