<-- NIET ACTIEF -->

Wist je dat avondmensen creatiever zijn? En dat ochtendmensen gelukkiger zijn? Mensen verschillen niet alleen in de tijden waarop ze graag opstaan. Wetenschappelijk onderzoek naar ochtend- en avondmensen levert het bewijs; het is echt heerlijk om een ochtendmens te zijn / avondmens te zijn! (kruis door wat voor jou niet van toepassing is).

Ochtendmensen staan eerder op dan avondmensen, en avondmensen kunnen makkelijker ’s avonds nog studeren en werken. Maar er zijn veel meer verschillen tussen ochtend- en avondmensen. Niet alleen qua gedrag, maar ook als je kijkt naar karakter en persoonlijkheid. We vlooiden de wetenschappelijke onderzoeken er op na en zetten een aantal weetjes voor je op een rij:

1. Ochtendmensen zijn perfectionisten, avondmensen go-getters

Ochtendmensen zijn volhardend en hebben minder last van frustraties en obstakels. Avondmensen zijn extravaganter, impulsiever en hebben een grote behoefte aan spanning.

2. Avondmensen eten sneller te veel

Na acht uur ’s avonds eten avondmensen twee keer zoveel calorieën als ochtendmensen. Het hormoon leptine – dat zorgt voor afname van het hongergevoel – is bij de eerste groep laag in de avond. Een maaltijd is dan minder verzadigend, omdat het hongergevoel niet afneemt. Dit zorgt ervoor dat avondmensen makkelijker te veel eten.

3. Ochtendmensen zijn gelukkiger

Avondmensen zijn vaak angstiger en hebben meer last van stress. Ochtendmensen zijn tevredener over hun leven.

4. Avondmensen hebben meer bedpartners

Een onderzoek onder mannen liet zien dat ochtend- en avondtypes evenveel actie kregen, maar dat het totaal aantal bedpartners van avondtypes groter was.

5. Ochtendmensen zijn proactief, avondmensen zijn slimmer

Hoewel ochtendmensen beter scoren op academische prestaties, doen avondmensen dit op intelligentie. Ochtendmensen zijn succesvol doordat de wereld meer is ingesteld op werktijden van negen tot vijf.

6. Avondmensen kunnen het beste in de avond sporten

Avondmensen pieken ‘s avonds qua lichamelijke prestaties, terwijl de kracht van ochtendmensen constant blijft gedurende de dag. Voor avondmensen is de avond dus de beste tijd om te sporten.

7. Avondmensen zijn creatiever

Een onderzoek liet zien dat avondmensen heel goed zijn in originaliteit, verdieping en flexibiliteit. Ze vinden makkelijker alternatieve en minder afgezaagde oplossingen dan ochtendmensen.

8. Ochtendmensen houden van thee, avondmensen van alcohol

Avondmensen consumeren meer koffie, cola, alcohol en nicotine.