<-- NIET ACTIEF -->

Niet alleen bewegen we te weinig, we zitten vooral te veel en dat heeft alles te maken met het feit dat veel Nederlanders zittend werk hebben. Een paar keer per week sporten maakt dat niet goed. Belangrijk is vooral om het zitten te onderbreken. Hoe? Doe deze 6 oefeningen tijdens het thuiswerken of op kantoor. 

1. Thuiswerken zonder handen

Ga je even een kopje koffie halen of iets uitprinten? Ga dan vanaf nu iedere keer opstaan en zitten zonder je handen te gebruiken. Dat is moeilijker dan je denkt. Maak er ook een gewoonte van om staand of wandelend te bellen.

2. Met de beentjes in de lucht

Door lang in een houding op je bureaustoel te zitten, krijg je nog weleens last van je benen. Vanaf nu kun je rechtop gaan zitten en je benen recht naar voren strekken. Strek en buig vervolgens je tenen vijf keer en herhaal dit meerdere keren. Wil je het wat moeilijker maken? Zorg dan dat je de grond niet aanraakt voordat je je benen weer optilt.

3. Knijp die billen tijdens het thuiswerken

Een topoefening voor tijdens het thuiswerken: knijp je billen samen en houd dat vijf tot tien seconden vast. Je bilspieren spannen zich dan aan. Alle kleine beetjes helpen!

4. Zittend tapdansen

Bij deze oefening zet je je voeten plat op de grond. Hef afwisselend je hiel en de voorkant van je voet van de grond. Door iedere positie zo’n vijf tot tien seconden vast te houden span en ontspan je je kuitspieren.

5. Rekken en strekken

Stijve nek of rug gekregen van het thuiswerken? Draai hem dan lekker in het rond. Buig naar voren en naar achter, strek naar rechts en links en laat hem lekker knakken. Alsnog zat van dat zitten? Loop dan even naar je koffiezetapparaat of het toilet. Doordat je de beentjes strekt, komt jouw bloedcirculatie ook weer goed op gang.

6. Net alsof zitten

De hele dag stilzitten doet niemand goed. Wat wél een goed idee is tijdens het thuiswerken, is doen alsof je op een onzichtbare stoel zit. Ga met je rug tegen een muur staan en zak vervolgens door je knieën alsof je gaat zitten. Probeer dit dertig seconden vol te houden. Je kunt dit langzaam opbouwen.