<-- NIET ACTIEF -->

Wie veel uren in het krachthonk doorbrengt, zou op een yogamatje amper in de kindhouding komen. Is het waar dat je stijver wordt als je aan krachttraining doet? We vroegen het aan fysiotherapeut Anne van Engelen.

Sommige mensen zijn hun hele leven al lenig, anderen kunnen rekken en strekken wat ze willen, maar zijn nog steeds een stijve hark zijn. Gelukkig kun je lenigheid wel enigszins trainen. Maar werkt het ook andersom: kun je stijver worden door bepaalde oefeningen? Zo wordt van krachttraining vaak gezegd dat je er wel sterker en gespierden van wordt, maar ook hartstikke stijf.

Word je minder lenig van krachttraining?

Anne van Engelen, fysiotherapeut bij DBZ fysio: “Er wordt vaak gedacht dat elke vorm van krachttraining je minder lenig maakt. Dit is niet waar. Het hangt helemaal af van hoe je traint. Om dit beter te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe een spier werkt. Het makkelijkste voorbeeld is als je een koffer optilt van de grond: de elleboog buigt en de hoek in het ellebooggewricht wordt kleiner. De biceps (te zien als de spierbal aan de binnenkant van je arm) wordt korter. Dit wordt ‘concentrisch aanspannen’ genoemd. Strek je vervolgens weer je arm, dan moet de biceps langer worden, maar nog wel kracht leveren.”

“De combinatie van langer worden en kracht leveren wordt ‘excentrische aanspanning’ genoemd en wordt vaak in trainingen gebruikt waarbij niet alleen krachttraining een rol speelt, maar ook lenigheid. Belangrijk hierbij is wel dat de uitvoering van de oefening correct is en je er elke keer goed op let dat je ook goed strekt.”

“Een vaak gebruikt voorbeeld van een excentrische oefening voor de hamstrings waarbij ook lenigheid wordt getraind is de stiff legged deadlift: je buigt maximaal voorover met gestrekte benen waarbij je een zwaar gewicht optilt in een voorover stabiele houding. Hierbij moeten je spieren aan de achterkant van je benen (hamstrings) veel kracht leveren in een maximaal verlengde positie. Hier komt veel lenigheid bij kijken.”

Foto door GMB Monkey op Unsplash.

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Voor deze editie benaderden wij (sport)fysiotherapeut Anne van Engelen van DBZ fysio. Ze volgde de opleidingen Oefentherapie-Mensendieck, Fysiotherapie en Sportmassage en is onder andere gespecialiseerd in dry needling.

fysiotherapeut Anne van Engelen