<-- NIET ACTIEF -->

Nu het vroeg donker is en het buiten steeds frisser wordt, is het heel verleidelijk om ‘s avonds op de bank te blijven zitten. Sporten? Dat kan in de zomer en lente wel weer! Om een winterdip te voorkomen, is het juist belangrijk om te blijven bewegen. Blogger en hardloper Laura Brijde, Runninglau, geeft tips.

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig hardloopt en dat is niet zo gek, want je kunt zelf bepalen wanneer je gaat en hoe ver je loopt. Het enige dat je nodig hebt zijn een paar goede schoenen, een snufje motivatie en misschien een gezellige vriend of vriendin om mee te nemen. Oké eerlijk is eerlijk, dat klinkt allemaal makkelijker dan het is. Daarom hebben wij zes tips voor jou als aspirant hardloper van blogger en hardloper Laura Brijde:

1. Investeer in een paar goede hardloopschoenen

Met goede schoenen is de kans op blessures kleiner en het lopen een stuk aangenamer. Omdat iedereen ander voetbed nodig heeft is het handig om naar een speciaalzaak te gaan waar je een (gratis) meting kunt laten doen. Zo weet je precies hoe je loopt en welke schoenen het beste bij jouw voeten passen.

2. Plan wanneer je gaat rennen

Er is geen perfecte tijd om te hardlopen, waar het om gaat is dat het jou uitkomt. Kijk van tevoren in je agenda wanneer je normaal gesproken een gaatje hebt en wanneer de kans dus het grootste is dat je het hardlopen vol kunt houden. Een vaste looptijd is zeker in het begin een mooie houvast.

3. Rek en strek

Door vóór het hardlopen dynamisch te rekken (je armen en benen te zwaaien) en je lichaam lekker te laten bewegen, bereid je je voor op wat er komen gaat. Na afloop kan statisch (stilstaand) rekken weer helpen bij het herstel en bij het voorkomen van blessures.

4. Bepaal waar je gaat lopen

Niets is vervelender dan onderweg te moeten stoppen omdat je nog niet precies weet welke kant je opgaat, of erger, omdat je verdwaald bent. Zoek een veilige, verkeersvrije route waar je lekker kunt lopen, bij mooi én slecht weer.

5. Loop tegen het verkeer in

Mocht je op de weg lopen, zorg er dan voor dat je tegen het verkeer inloopt. Behalve als je een blinde bocht neemt. Daar is het verstandiger om aan de andere kant te lopen, zodat je het verkeer goed kunt zien.

6. Volhouden is héél belangrijk

Wees eerlijk naar jezelf en verzin geen smoesjes. Zorg ervoor dat op de dagen dat je gaat rennen je spullen klaarliggen zodat je ook echt kunt gaan. Om de motivatie te krijgen en te houden is het handig om een doel te stellen, wat wil je bereiken met hardlopen? Of ga samen met iemand rennen. Als je een afspraak hebt met iemand anders is het makkelijker om het vol te houden en kun je elkaar motiveren. Verander af en toe de route, op die manier zie je ook eens een andere omgeving en blijft het leuk. Zelfs in de winter.

Meer weten over hoe je in de winter fit blijft? Meld je dan aan voor Winterfit. Hier krijg je tot februari elke dag een tip.

Lees meer over dit onderwerp