<-- NIET ACTIEF -->

Wandelen is bijna overal goed voor. Van je hart- en bloedvaten tot je botten en van je geheugen tot je gewicht. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een stevige wandeltocht de kans op diabetes type 2 kan verkleinen. En het is nog leuk en gezellig ook! Meer redenen heb je niet nodig om vaker je wandelschoenen aan te trekken, toch? Wij verzamelden de leukste gratis wandelroutes.

Wandelen van station naar station

Nederlandse Spoorwegen

De gratis wandelingen van de Nederlandse Spoorwegen zijn inmiddels een begrip. Over heel Nederland zijn deze 46 wandelingen verspreid. Eén ding hebben ze gemeen: het start- en eindpunt is in de buurt van een station of makkelijk met de bus te bereiken. Alleen nog kiezen of je zin hebt in een lange wandeling (25 km) of een kortere (10 km).

Een nachtwandeling

Dwingelderveld

Deze bijzondere wandeling door het Dwingelderveld is speciaal uitgezet om in de nacht te lopen. Een totaal andere ervaring, want in de nacht vallen hele andere dingen op. Denk aan geritsel uit de struiken, een overvliegende uil of een bijzonder heldere maan. Neem voor de zekerheid wel een kleine zaklamp mee.

Een bijzonder eiland ontdekken

Natuureiland Tiengemeten

Er is meer dan Texel, Vlieland en Schiermonnikoog. Heb je ooit van natuureiland Tiengemeten gehoord? Dit is een eiland in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Hier kom je Schotse hooglanders en een scala aan watervogels tegen. Houd wel rekening met eb en vloed of neem droge sokken mee.

Wandelen in Flevoland

Flevoland

Wie aan Flevoland denkt, denkt eerder aan een duffe provincie dan aan prachtige natuur. Deze afwisselende wandeling bewijst dat Flevoland een ander imago verdient. Tijdens een wandeling van 16 kilometer ontdek je het Revebos en de bossen van het Roggebotzand. Dit zijn de oudste bossen van Flevoland met verschillende bostypes en drassig moeras.

Leer Groningen kennen

Groningen stad

Een stad ontdek je pas echt goed door een stadswandeling. Gewoon op eigen houtje, zonder ingehuurde gids. In een wandeling van 9 kilometer leer je Groningen een stuk beter kennen. Wandel langs de singels en de Martinitoren.

Lees meer over dit onderwerp