<-- NIET ACTIEF -->

Te weinig lichaamsbeweging is slecht voor het brein. En al helemaal voor een brein in ontwikkeling: dat van een kind. Stilzitten in de klas is niet alleen moeilijk voor kinderen, het is ook nog eens niet nodig! De wetenschap laat zien dat kinderen beter leren door te bewegen.

Net als wij volwassenen, zitten onze kinderen te veel. In plaats van buiten verstoppertje te spelen, spelen ze weggezakt in de bank een spelletje op de mobiele telefoon.

Op school is een goed werkend brein essentieel voor kinderen. Een kinderbrein heeft executieve functies nodig om te leren rekenen, schrijven en lezen. Executieve functies zijn de functies waarmee je een taak uitvoert: plannen, aandacht, geheugen en gedrag. Kinderen die goede executieve functies hebben, presteren goed in de klas.

Bewegen tijdens het leren

De wetenschap vindt steeds meer bewijs: kinderen leren beter door te bewegen. Een onderzoek onder 8- en 9-jarigen in de Verenigde Staten toont aan dat de cognitieve functies van kinderen die na schooltijd sporten verbeteren. Zo konden zij zich beter concentreren en sneller schakelen tussen taken dan kinderen die niet sporten na schooltijd.

Maar niet alleen regelmatig bewegen na school verbeteren de executieve functies van een kinderbrein, maar ook tijdens het leren bewegen heeft een positief effect. Rijksuniversiteit Groningen deed onderzoek onder 500 kinderen in twaalf basisscholen. De helft van de kinderen kreeg traditionele lessen, de andere helft kreeg instructies met beweging. Zo werd de som 2 maal 4 opgelost door acht keer op één been te springen.

Na één jaar zagen de onderzoekers nog weinig verschil, maar na twee jaar had de groep die bewoog tijdens het leren een voorsprong van vier(!) maanden op de andere groep. En zowel bij spelling als bij rekenen. Het onderzoek laat zien dat bewegen tijdens het leren kinderen wellicht kan helpen beter te presteren op school.

Er is helaas nog weinig inzicht in hoe vaak, intensief en lang kinderen zouden moeten sporten of welke sport ze moeten doen om de beste resultaten voor het brein te bereiken. Maar in de wetenschap is de algemene opvatting dat schooltijd die besteed wordt aan bewegen, een goede investering is. Een twintigtal experts concludeerde op basis van alle wetenschappelijke onderzoeken dat beweging het denkvermogen en de academische vaardigheden van kinderen boost.

Laat kinderen dus even lekker rennen door die schoolgang! Het zorgt ervoor dat zij razendsnel de sommen afhebben.