<-- NIET ACTIEF -->

Nu het einde van 2015 in zicht komt, is het de hoogste tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Aan alle gezondNU-deskundigen stelden wij daarom dezelfde vraag: ‘Wat heb jij geleerd in 2015 op het gebied van gezondheid?’ Van liefde op het eerste gezicht met yoga tot de grootste wens van iedereen.

Jose Leeuwenkamp, hoofdredacteur gezondNU: “‘De WHO stelde in 2015 dat het eten van rood en bewerkt vlees kankerverwekkend is. Alle media gingen los. Dus: van vlees krijg je kanker!!!  Nooit meer hamburgers!!! gezondNU zette alle feiten op een rij en ontdekte opnieuw: eerst nadenken, dan schrijven! Was het verband tussen vlees en kanker nieuw? Nee. Het ligt genuanceerder. Het eten van té veel vlees vergroot je risico op kanker. Maar een vergroot risico is iets anders dan een risico van honderd procent. Als honderd mensen vlees eten, krijgen er daarvan zes mensen in hun leven darmkanker. Volgens de WHO wordt dat risico 18 procent lager als mensen vijftig gram bewerkt vlees per dag minder eten. Van de honderd mensen krijgen dus geen zes mensen kanker, maar vijf.

Wat leerde ik, en de redactie van gezondNU, in 2015 over gezond eten en nieuws? Laat je niet ophitsen door zogenaamd gezond makend of ziekmakend nieuws. Gezond eten is essentieel voor een gezonder lijf. Maar gevaarlijk eten bestaat net zo min als super eten.”

Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingskundige: “Dat de fabels van voedingsgoeroe’s meer podium krijgen bij veel journalisten en publiek, waardoor er helaas steeds meer fabels dan feiten zijn op voedingsgebied.”

Metta Hofstra, homeopathisch arts: “Mensen die gezond zijn willen 1001 dingen, mensen die ziek zijn willen maar 1 ding, namelijk: gezond zijn. Wat ik in 2015 geleerd heb is: als je gezond bent, is al het andere niet meer zo belangrijk. Je kunt nog wel 1001 dingen willen, maar je grootste wens is al vervuld. En daar mag je ontzettend blij mee zijn!”

Gebke Verhoeven, redacteur gezondNU: “In 2016 houd ik er een ding in en dat is yoga. Ik was al heel lang op zoek naar een manier van bewegen om mezelf eens lekker op te rekken. Om van dat stijve gevoel in mijn lijf verlost te raken en wat meer kracht te ontwikkelen. Ik wilde altijd al eens yoga proberen, maar had nooit tijd. Nu dochterlief ook de vrijdagmiddag naar school gaat, heb ik die extra tijd voor mezelf genomen en heb ik een proefles yoga genomen. Het was liefde op het eerste gezicht. Wat ik vooral zo heerlijk vind, is de balans tussen kracht en ontspanning. Alles bruist na zo´n yogales. Heerlijk.”

“Mijn vader is in maart 2014 overleden aan kanker, hij is ‘maar’ 66 geworden. Er gaat geen dag voorbij of ik denk aan hem. Niemand voelt zo dichtbij en zover weg tegelijkertijd. Maar wat ik dacht, dat ik in duizend stukjes zou vallen als hij er niet meer zou zijn, dat is niet gebeurd. Gelukkig maar. Wat ik vooral voel, is liefde. Ik ben niet boos dat hij er niet meer is, misschien zelfs niet eens verdrietig. Al zou ik hem heel graag gezond en wel bij me hebben. Ik ben vooral dankbaar dat ik zo’n geweldige vader heb mogen hebben.”

Hans van Montfort, arts en onderzoeker: “Paracelsus zei het al: ‘Het geheel is meer dan de som der delen.’ In de voedingsleer wordt er gekeken naar de bestanddelen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. De groei van gezonde planten is echter niet mogelijk zonder humussubstanties, in feite gefermenteerde resten van planten en dieren, tientallen miljoenen jaren oud. Ook voor de mens blijken humussubstanties een aantal gezondheidseffecten te hebben. Het bijzondere in deze substanties is dat, met de meest moderne apparatuur, we de samenstelling van deze complexe structuren nog niet volledig hebben kunnen achterhalen. De natuur blijft ons altijd een stapje voor en leert ons dat we bescheiden moeten blijven.

Manuel van Tintelen, osteopaat: “Elke dag is natuurlijk leerzaam wanneer je je met mensen en met gezondheid bezig houdt. Maar een echte doorbraak, iets wat ik echt nieuw heb geleerd, weet ik zo niet te benoemen. Wel zie ik dagelijks dat een individuele benadering van een mens met zijn of haar klachten vaak noodzaak is om tot een oplossing voor diegene te komen. Eerst een klacht goed begrijpen, dan pas kun je een effectieve behandeling instellen. Medicatie, zoals paracetamol, tegen pijn, in bijvoorbeeld de rug, is vaak niet effectief en dat is ook dit jaar weer uit wetenschappelijk onderzoek gebleken. Gelukkig is een manuele benadering van deze klachten vaak wel effectief en dat is waar ik me dagelijks met veel plezier mee bezig houd.”

Wat heb jij geleerd op het gebied op het gebied van gezondheid in 2015? Stuur jouw antwoord naar redactie@gezondnu.nl o.v.v. dit leerde ik.