<-- NIET ACTIEF -->

Last van zwakke enkels? Wanneer je wilt beginnen met hardlopen kan dit erg lastig zijn. Je enkels verstevigen voorkomt dat je vervelende blessures krijgt. Maar welke oefeningen zijn daarvoor geschikt? We vroegen het Evy Gruyarts, hardloop- en yogacoach.

Met welke oefeningen kan ik mijn enkels verstevigen?

Evy Gruyaert, hardloop- en yogacoach: ”Er zijn verschillende oefeningen die je enkelgewricht en ligamenten verstevigen als je zwakke enkels hebt. Een eenvoudig testje om bij jezelf na te gaan of je zwakkere enkels hebt, is de volgende:

  • Ga met je ogen gesloten op 1 been staan en probeer je evenwicht te bewaren;
  • Is dit makkelijk, maak de oefening dan moeilijker en herhaal deze oefening op een zachte ondergrond zoals een vloerkleed.
  • Nog te makkelijk? Doe de oefening dan op een kussen of een kleine trampoline.

Als je van jezelf merkt dat je zwakke enkels hebt, kan je eens aankloppen bij een kinesist voor gerichte oefeningen die het enkelgewricht verstevigen.”

”Ook deze yogaoefeningen verstevigen de enkels:

  • Ga met beide voeten op de yogamat staan, of een andere zachtere ondergrond, en breng dan langzaam je gewicht naar voren, tot je op de top van je tenen staat.
  • Rol daarna heel langzaam terug tot je met beide voeten weer op de grond of mat staat.

Als dit makkelijk is, probeer dan eens de ‘vrikshasana’ oftewel de ‘boomhouding’ tegen zwakke enkels:

  • Ga op je matje staan, voeten op heupbreedte.
  • Breng dan langzaam je gewicht helemaal op je rechterbeen en voet.
  • Lift je linkervoet en plaats je linkervoetzool ofwel tegen de binnenkant van je rechterkuit of iets hoger, tegen de binnenkant van je rechterbovenbeen.
  • Breng dan langzaam ook je armen zijwaarts gestrekt naar boven toe, zoals de takken van een stevige boom. Houd je schouders wel laag en ontspannen, dus trek die niet mee op richting je oren. Probeer hier je evenwicht te bewaren.

Als dit makkelijk voor je is, kan je eventueel in deze houding proberen op de tippen van je staande voet te gaan staan of kan je met je voet plat op de mat, proberen om je ogen te sluiten en op die manier je evenwicht proberen te bewaren. Met deze oefening train je je voeten, je enkels, je kuiten en bovenbenen én je evenwicht. Weg met die zwakke enkels!”

Meer weten over het voorkomen van zwakke enkels? Lees het hier.