Terwijl de zon je rug verwarmt, wroet je in de aarde en zie je hier en daar een sprietje boven de grond uitkomen. Tuinieren is populair: verse groenten en kruiden én een portie lichaamsbeweging. Met een halfuur tuinieren verbruik je meer energie dan een halfuur fietsen of wandelen. En dat heeft ook voordelen voor mensen met diabetes. 

Nederlanders besteden gemiddeld een paar uur per week aan tuinieren en planten verzorgen. Bij tuinieren denk je misschien aan oudere dames die niet veel anders te doen hebben. Onzin! Het imago van tuinieren wordt steeds minder duf. Je eigen moestuin aanleggen wint zelfs aan populariteit. Steeds meer mensen beginnen hun eigen moestuin om zelf groenten, kruiden en fruit te kweken. Nooit geweten dat we zo’n ‘groen volkje’ zijn. Maar waarom ook niet?

Dalende bloedsuiker bij beweging

Tuinieren is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor je lijf. Het is net als sporten: een dagje flink onkruid wieden, schoffelen en het groenafval opruimen kost je heel wat energie. Heb je diabetes, dan merk je dat al snel. Je bloedsuiker kan flink dalen als je actief bezig bent in de tuin. Met een half uur tuinieren verbruik je gemiddeld 200 Kcal. Dat is meer dan met een half uur wandelen en fietsen, daarbij verbruik je gemiddeld 160 Kcal. Wees daar wel alert op en eet zo nodig iets om een hypo te voorkomen!

Tuinieren ‘voorkomt’ diabetes type 2

Trek jij niet zo graag je sporttenue aan om de zweetdruppels over je hoofd te laten lopen? Maar heb je wel groene vingers? Ook dan is dit goed nieuws. Regelmatig in de tuin werken is namelijk ook lichaamsbeweging, en lichaamsbeweging is heel belangrijk voor het voorkomen van type 2 diabetes. Als je je eigen moestuin hebt, levert deze inspanning je naast een gezond lijf nog meer op: verse groenten en kruiden.Oftewel, tuinieren is lekker én gezond.

Minder stress door tuinieren

En er is nog meer. Tuinieren geeft je ook een tevreden gevoel. Dat beweren onderzoekers van de universiteit van Texas. Mensen die zich omringen met groenten, planten en bloemen zouden zich vrolijker, doelgerichter, sterker en tevredener voelen. Mensen die niet tuinieren, scoorden een flink stuk lager. Tuinieren zou ook een prima bezigheid zijn tegen stress. Plus, na een actief dagje in de tuin slaap je ook beter.

Toch een volkstuintje?

Je kunt er bijna niet meer onderuit, of je nu groene vingers hebt of niet! Het ligt er natuurlijk wel aan of je een tuin of een stukje grond hebt. Voor verse kruiden en groenten kom je ook al een heel eind op een balkon of binnenplaatsje. Of misschien toch eens een volkstuintje overwegen?