<-- NIET ACTIEF -->

Hardlopers kunnen hun prestaties verbeteren met de juiste muziek. Dit is motiverende muziek met een duidelijke en constante beat. Met een stabiel geluidsritme wordt de cadans van renners regelmatiger en daarmee lopen ze efficiënter, aldus bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink van de VU. Hij weet zelfs met wélke muziek je het hardst loopt.

 

Snelle beat werkt als doping

Roerdink: “Een mooi voorbeeld van hoe muziek kan motiveren is atleet Haile Gebrselassie die in 1998 een wereldrecord rende op de 2000 meter. Tijdens zijn run knalde de snelle beat van Scatman door het stadion. Harde muziek met een opzwepend tempo en inspirerende tekst werkt als doping voor het brein: het arousalniveau stijgt (‘moraal’) en signalen van vermoeidheid en pijn worden minder negatief ervaren. Daardoor kan een zwaardere inspanning geleverd worden.

Maar ook de beat in de muziek speelt een belangrijke rol. Haile vertelde dat de beat van Scatman hem hielp om zijn cadans vast te houden.

Elke hardloper gaat met muziek sneller rennen

Muziek werkt niet alleen voor topatleten als Haile, ook voor gewone hardlopers ontdekte bewegingswetenschapper Roerdink. In het onderzoek liet hij negentien normale, recreatieve hardlopers op drie verschillende dagen op een loopband rennen tot ze uitgeput waren. Vervolgens werd onderzocht wat de verschillen waren tussen rennen zonder geluid, rennen op een constant geluidsritme (metronoom) en rennen op motiverende muziek (nummers van de Black Eyed Peas, Red Hot Chili Peppers en DJ Tiësto).

Let op tempowisseling

Met geluidsritmen hielden de proefpersonen het langer vol dan zonder ritme. Verrassend genoeg bleek een monotoon, saai ritme even effectief als motiverende muziek. Dit komt doordat in de meeste muzieknummers te veel tempowisselingen zitten om de hardloper in een constant ritme te houden.

Roerdink concludeert dat de ideale muziek van een hardloper twee componenten moet bevatten: motiverende muziek mét een duidelijke en constante beat afgestemd op de cadans van de loper. Door motiverende aspecten kan een renner zich zwaarder inspannen en door synchronisatie zal hij efficiënter lopen.

In de toekomst beter revalideren met muziek?

Door meer te begrijpen van het effect van geluidsritmen op ons bewegen, is het mogelijk om trainings- en revalidatietechnieken te verbeteren, stelt de VU-onderzoeker. Looptraining, een belangrijk onderdeel van revalidatie, kan baat hebben bij geluidsritmen, bijvoorbeeld om de cadans of symmetrie te beïnvloeden.