<-- NIET ACTIEF -->

De Gameboy-rug, zo noemen artsen de kromme rug die zij bij steeds meer kinderen en jongeren zien. Kinderen in de groei zitten zo lang voorovergebogen over hun iPhone, iPad of Gameboy dat ze een vergroeiing in de rug oplopen. Nieuw in dit rijtje: de tabletnek. Hoe ernstig is het?

“Meer dan honderd jaar geleden kregen kinderen een bochel door kinderarbeid,” vertelt orthopedisch chirurg Piet van Loon in de Volkskrant. “Nu krijgen ze hem door die apparaten. Voor het lichaam maakt het geen verschil of je kromgebogen in de sigarenfabriek zit of acht uur lang boven de iPad.”

Hoofd-, rug- of nekpijn? De kans is groot dat dit komt door een tablet, vertelt Van Loon in het Algemeen Dagblad: “Het aantal uren dat we met ons hoofd naar beneden zitten, is schrikbarend toegenomen.” Uren naar een tablet of telefoon staren, heeft een groot effect op de nek. “Gemiddeld weegt hoofd een hoofd vijf kilo. Maar als we de kin op de borst hebben, weegt het wel 27 kilo. Dat is veel te zwaar voor de spieren in onze nek.”

Kinderen bewegen te weinig of bewegen verkeerd

Eerder al sloeg Van Loon samen met enkele collega’s alarm in het vakblad Medisch Contact. Kinderen bewegen te weinig en als ze bewegen doen ze dat verkeerd. Kinderen zitten zelfs niet eens goed. Het zijn, in de woorden van Van Loon, de zwakke ouderen van straks.

Beter dan intensief sporten, is rustig lopen. Belangrijker dan bewegen, is een goede houding. De actieve, gestrekte houding die kinderen vroeger hadden tijdens het spelen, is vervangen door een passieve, gebogen houding. De handen zitten dicht bij elkaar en dicht bij de ogen. Tijdens het gamen, Twitteren en Whatsappen duiken we ineen.

Niets meer aan te doen

Waar die houding toe leidt, werd duidelijk in Fins MRI-onderzoek. Maar liefst veertig procent van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar, die ogenschijnlijk gezond zijn, heeft de rug van een 50-jarige!

Zolang kinderen nog in de groei zijn, is een bochel nog wel te corrigeren. Is iemand met een Gameboy-rug uitgegroeid, is er niets meer aan te doen. Zo iemand zal vervolgens na zijn studie nog tientallen jaren met een kromme rug moeten zitten op een kantoorstoel.

Op de buik liggen

Volgens Van Loon en collega’s moeten consultatiebureau- en schoolartsen veel alerter zijn op houdingsafwijkingen. Vanaf groep 3 moeten buktesten uitgevoerd worden om tijdig een Gameboy-rug te signaleren. Leerkrachten lichamelijke opvoeding moeten de ontwikkelingen van een goede houding volgen en vastleggen. Net zoals met de leerontwikkeling van kinderen wordt gedaan. Ook raden oefentherapeuten ouders aan om hun kinderen niet langer dan een halfuur achter elkaar op een tablet te laten zitten. Daarna moeten ze minstens tien minuten iets anders doen en zeker elke dag een uur bewegen.

Weg met de iPhone, iPad en Gameboy? Dat is nergens voor nodig. Het is niet meer en niet minder dan een kwestie van goed op de houding letten. Liggend op de buik spelen, versterkt bijvoorbeeld juist de rugspieren. Oefentherapeuten raden ouders wel aan om niet langer dan een halfuur achter elkaar