<-- NIET ACTIEF -->

De split is misschien iets te ambitieus, maar iets minder stijf? Graag! In elk geval ’s ochtends. Waarom is niet iedereen even lenig? En hoe maak je ’s ochtends je spieren los? 

Een teveel aan lichaamsvet en spiermassa zorgt ervoor dat je minder flexibel bent (lees: stijver). Ook is je lenigheid voor een deel erfelijk bepaald. Of je man of vrouw bent, telt ook mee: vrouwen zijn over het algemeen leniger dan mannen. En dan is er nog het kapselbandapparaat. Om twee botstukken zit een vlies dat de botten bij elkaar houdt, dit heet het kapsel. Daarin zit een band die de gewrichten op zijn plek houdt. Dit alles samen heet het kapselbandapparaat. Hoe ruimer dit is, hoe meer je kunt buigen en strekken.

Je zou elke dag een halfuur moeten bewegen om soepel uit bed te springen (en liever nog wat langer). Sporten zorgt ervoor dat het kraakbeen soepel blijft en het synovia (gewrichtssmeer) stroperig. Een simpele tip: Een (extra) paar sokken in bed, slapen in een koele en droge kamer en direct bewegen als je wakker wordt, zijn simpele trucs om stramme spieren in de ochtend te voorkomen. Warme voeten zorgen ervoor dat je hele lichaam warm is én blijft.

Lenige sporten

Deze vier sporten zorgen voor een flexibel lichaam:

  • Zwemmen – in warm water ontspannen en functioneren spieren beter
  • Hardlopen – maakt de gewrichten die gewicht moeten dragen sterker
  • Yoga – door de oefeningen worden je spieren leniger en steviger
  • Tai Chi – een vechtkunst die je door de vloeiende bewegingen soepeler maakt

Zo blijf je soepel

Door te rekken maak je je spiervezels langer, waardoor je soepeler blijft:

  • Warm je lichaam eerst op door je armen en benen een aantal minuten los te schudden. 
  • Ga op je handen en knieën op de grond zitten. Maak je rug zo bol mogelijk met je kin op de borst. Maak daarna je rug zo hol mogelijk. 
  • Herhaal de oefening vijf keer en probeer steeds vijftien tot twintig seconden de houding vast te houden. 

Te lenig

Bij hypermobiliteit hebben de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen, waardoor je heel lenig bent. Dit komt door veranderingen in het bindweefsel. De gewrichten kunnen hierdoor verder bewegen dan normaal en snel overstrekken. Het komt bij ongeveer vier tot zeven procent van de bevolking voor.

Wie valt, kan smeren

In het hooggebergte van Europa wordt niet alleen veel gewandeld, ook veel gestruikeld! Het kan daarom geen toeval zijn dat juist hier valkruid groeit (of officieel: Arnica montana). Valkruid wordt al sinds jaar en dag gebruikt bij pijnlijke spieren en stijfheid. Uit onderzoek blijkt dat Arnica de doorbloeding verhoogt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, ontstekingen worden geremd en zwellingen verminderen. Omdat je meestal geen plantjes in de tuin hebben staan als je valt, is er crème te koop met Arnica montana. Let wel even op de concentratie – die verschilt per tube sterk.