<-- NIET ACTIEF -->

Ze geeft yogalessen over de hele wereld, maakt al bijna tien jaar YouTube-filmpjes en schreef drie boeken. Afgelopen zaterdag gaf Tara Stiles speciaal voor gezondNU-lezers een masterclass. Na afloop interviewden we haar over haar onuitputtelijke energie en drive om iedereen kennis te laten maken met yoga: “Ik weet hoe fijn het voelt om je goed te voelen, dat wil ik gewoon delen.”

Tara Stiles is een grootheid in de VS – en eigenlijk ook in Europa. Ze schreef drie boeken die vertaald zijn over de hele wereld en heeft haar eigen yogakledinglijn. En ze heeft 100.000 kijkers op Youtube. Afgelopen week was Tara in Amsterdam waar ze ook de Nederlandse yoga-harten sneller deed kloppen. We volgden samen met vijftig lezers van gezondNU een yogales van twee uur en spraken haar achteraf.

Hoe houd jij je beide voeten op de grond als zoveel mensen jou als voorbeeld zien?

Tara Stiles: “Haha, zo zie ik mezelf helemaal niet. Als iemand mij een rolmodel noemt, zeg ik ook altijd dat ze het zelf doen. Misschien inspireert iemand je, maar uiteindelijk heb je de gezonde keuzes die je maakt aan jezelf te danken. Daar neem ik geen credit voor.”

Merk je dat steeds meer mensen bezig zijn met een gezonde levensstijl?

“Zeker. Ik kom uit een kleine plaats, waar biologisch eten goedkoper wordt en steeds makkelijker verkrijgbaar is.”

Wat is sneller: fastfood of gezond koken?

“Het belangrijkste is dat gezonde gewoontes in je levensstijl passen, dat je het jezelf dus niet te moeilijk maakt. Veel mensen eten fastfood omdat het een stuk sneller is, maar je kunt ook op zoek gaan naar iets dat je makkelijk thuis kunt maken. Dat is het ook het idee achter mijn recepten; niet duur, smakelijk en gezond. Je hebt dus geen excuus meer om ongezond te leven.”

Toch wordt er bij Amerika nog steeds aan hamburgers en overgewicht gedacht. Vind jij dit vervelend?

“Nee, ik zie het juist als een mogelijkheid om mensen te helpen. Een ongezonde levensstijl wordt denk ik vooral veroorzaakt door stress. Als mensen gestrest zijn, zoeken ze een manier om zich rustiger te voelen. Dit kan ongezond eten zijn, alcohol of slechte relaties. Uiteindelijk kom je dan in een vicieuze cirkel terecht. Door yoga of meditatie hoef je deze rust niet ergens anders te zoeken, maar vind je het in jezelf. Hier probeer ik mensen bewust van te maken.”

Wat voorspel je voor de toekomst?

“World peace, haha! Ik denk dat steeds meer mensen beseffen waardoor ze zich goed voelen en hier ook mee doorgaan. Gezond leven is dan niet meer uniek, trendy of speciaal. Het wordt alleen maar groter en normaler.”

Waar komt jouw drive vandaan om mensen te helpen?

“Toen ik bewuster werd van hoe ik me voelde en beter voor mezelf ging zorgen, merkte ik hoe groot het effect op mijn leven was. Niet alleen op mijn gezondheid, maak ook op mijn werk en relaties. Ik weet hoe fijn het voelt om je goed te voelen, dat wil ik gewoon delen.”

Gezonde gewoontes zijn lastig om vol te houden. Hoe doe jij dit?

“Ik drink ook te veel koffie en slaap te weinig, maar ik probeer wel bewust te zijn van deze ongezonde gewoontes. Dan drink ik de volgende dag even geen koffie, maar water of thee. Ik houd ook van pizza, ijs en friet, maar ik hoef het niet elke dag. Hierdoor kan ik het makkelijker van een afstand bekijken.”

Is dit ook iets dat je van je ouders hebt meegekregen?

“Absoluut. Nu ik ouder word, denk ik steeds meer terug aan mijn jeugd. Ik ben heel eenvoudig opgegroeid. Mijn ouders bouwden hun eigen huis en de familie van mijn moeder heeft een eigen boerderij. En mijn vader is heel erg verbonden met de natuur. Dit heeft veel invloed op mijn leven.”

En hebben je ouders ook iets van jou geleerd?

“Mijn ouders zijn echt mensen van het platteland, daarom uiten ze nooit echt hoe ze zich voelen. Toen ze laatst in mijn studio in Amerika waren, zeiden ze wel dat ze het heel gaaf vinden dat ik contact heb met zoveel mensen over de hele wereld. Ook vinden ze het bijzonder dat mensen zich kwetsbaar durven op te stellen en durven te praten over een angststoornis of eetprobleem. Dit groepsgevoel vinden ze inspirerend.”