<-- NIET ACTIEF -->

Als één seizoen erom vraagt om naar buiten te gaan, dan is het wel de herfst.
De lekkere frisse lucht, de gekleurde bladeren en de warme chocolademelk als toetje. Het lastige is alleen dat er in Nederland eindeloos veel mooie wandelplekken zijn. Hoe kies je daar nu uit? Wij maakten een selectie van de meest perfecte plekken voor een herfstwandeling.

Kardinge

Voor wie stad en natuur graag combineert, is het natuurgebied Kardinge een aanrader. Twintig minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen en je staat in het groen. Graslanden, bossen en moerassen worden in dit bijzondere natuurgebied afgewisseld. Sinds kort is er ook een speciaal Natuurbleefpad: een slingerpad van 3,2 kilometer door het Groningse landschap. Onderweg vind je veel bankjes om je thermoskan met thee of chocolademelk op te drinken.

De Haagse Bossen

Wie in de Haagse Bossen loopt, kan bijna niet voorstellen dat het centrum van Den Haag zo dichtbij is. In dit eeuwenoude bos merk je namelijk niets van de drukte van de stad. Je vindt er rijen met imposante bomen, veel ligweides (perfect voor een picknick!) en de mooiste vijvers. Loop je in oktober in de Haagse Bossen? Vergeet dan niet langs de Japanse Tuinen te gaan. Dit Haagse pronkstuk is in de herfst bijzonder mooi.

De Boschplaat

Een extra bijzondere herfstwandeling maak je op Terschelling. Natuurgebied de Boschplaat staat bekend om het uitgestrekte duingebied met verlaten stranden en prachtige kwelders. Neem een verrekijker mee naar dit eiland om de 65 (!) verschillende vogelsoorten te spotten. Het is ook zeker de moeite waard om hier ’s avonds laat een wandeling te maken. De Boschplaat hoort namelijk bij één van de twintig donkerste plekken van de wereld. Een mooie sterrenhemel is dus gegarandeerd.

De Kaapse Bossen

Midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vind je de Kaapse Bossen. Een bosgebied dat niet typisch Nederlands lijkt door de glooiende heuvels. Heuvels die we te danken hebben aan de voorlaatste ijstijd. Als je in dit bosgebied bent, mag een bezoek aan uitkijktoren De Kaap niet ontbreken. Bovenop deze ruim 25 meter hoge toren heb je uitzicht over de boomtoppen van de Utrechtse Heuvelrug. Adembenemend in de herfst.

Het Speulder- en Spriedelbos

Ben je in de buurt van Ermelo en Putten? Duik dan het Speulder- en Spriedelbos in. Eén van de mooiste en oudste bossen van Nederland met eeuwenoude eiken en imposante douglas- en fijnsparren. Houd in dit oerbos je ogen open voor de ‘dansende bomen’. Met een beetje fantasie lijken de kronkelende boomstammen in dit bos namelijk te dansen. Als je geluk hebt, kom je naast dansende bomen ook roofvogels, dassen, edelherten en wilde zwijnen tegen.